Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Chefssommeliern tipsar: 3 riktigt goda smakkombinationer till i jul

20 dec, 2016 
https://image.mabra.com/image-6446483?imageId=6446483&width=1320&height=689
Thowe Wagner Larsson
Maximilian Mellfors, chefssommelier på nyöppnade Tyge & Sessil, delar med sig av sina 3 bästa smakkombinationer i jul.
Annons

Food pairing, alltså smakkombinationer, handlar om att hitta gemensamma nyckelaromer i olika ingredienser. Genom att titta på smaker och råvaror ur ett mer kemiskt perspektiv kan man hitta kombinationer som man hade varit tveksam till vid första anblick.

Vi frågade Maximilian Mellfors, chefssommelier på nystartade Tyge & Sessil i Stockholm, om hans bästa smakkombinationer inför julen.

Läs även: 5 hälsoskäl att skåla i champagne

Maximilians 3 godaste smakkombinationer att testa i jul:

1. Ostron och Muscadet sur lie

– Alla dricker champagne till ostron och det är ju såklart gott men det är ännu godare att dricka Muscadet sur lie! Och mycket billigare. En bortglömd pärla! Vinet görs runt Loireflodens mynning vid atlantkusten i Frankrike, ligger under en period på jästfällningen och smakar riktigt mycket hav, precis som ostronen.

2. Julskinka och orange vin

– Nu kan det ju vara lite knivigt att få tag på orange vin (det vill säga vin som görs på vita druvor där man låter skalen vara med precis som när man gör rött vin) men om man bemödar sig kommer man vara med om en upplevelse. Vintypen passar generellt till saker man inte riktigt vet vad man borde dricka till. Även gott till kalvbräss.

3. Getost och Sauvignon Blanc

– Det här är kanske klassikern framför alla. Men det är så sabla gott och något som är värt att återkomma till. Jag äter gärna Rocamadour, en liten ”puck” med fin aromatik och dricker lite mildare Sauvignon Blanc från tex Touraine i Loire.

Läs även: Därför går du ner i vikt av ost, vin och choklad

 

5 härliga anledningar att äta mer ost

Gå ner i vikt med ost, rödvin och choklad!

Läs också: 5 härliga anledningar att äta mer ost

Annons