Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Maten som kan lindra en uppblåst mage

27 okt, 2021 
Gurkmeja och banan
Att ha en svullen, uppblåst buk, så kallad ballongmage, är besvärande på både kort och lång sikt, men det finns ett enkelt sätt att få bukt med problemen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
4 sätt att lindra IBS-magenBrand logo
4 sätt att lindra IBS-magen

Att känna sig uppblåst eller svullen brukar ofta kallas för ”ballongmage” och är ett symtom som kan orsakas av gaser, stress och kostvanor. Det finns olika sätt att få bukt med problemen och att välja rätt kost är ett av dem.

Se ocksåOnt i magen efter måltid? 5 vanliga besvär – och hur du lindrar dem.

Här är maten som lindrar en uppsvullen mage

Avokado, selleri och banan är exempel på frukt och grönsaker som kan lindra en uppblåst mage. Det skriver den medicinska plattformen WebMD. Här är listan på mat som kan bidra till att få magen i balans. Observera dock att om din svullna mage beror på IBS – irriterad tarm, så kan ofta andra riktlinjer och livsmedel gälla.

1. Avokado

Visste du att avokado är en frukt? Hur som helst är de packade med kalium. Din kropp behöver kalium för att hantera sina natriumnivåer, vilket i sin tur styr mängden vatten du hänger på. Ju bättre systemet fungerar, desto mindre svullnad får du.

Annons

2. Banan

Även banan innehåller kalium. En studie visade att kvinnor som tog en banan före varje måltid svällde mindre än de som inte gjorde det. Experter tror att det beror på att de gynnar vissa tarmbakterier som hjälper till att lugna gasproduktionen i magen.

3. Gurkmeja

Att gurkmeja innehåller antiinflammatoriska ämnen är känt för många. Det är därför inte heller förvånande att dessa har en lugnande effekt på magen. Det finns studier som visar att gurkmejan kan tämja IBS-symtom, lindra obehag, reglera matsmältningssystemet och minska uppblåsthet.

4. Selleri

selleri jouice
Selleri kan verka vätskeutdrivande och kan få positiva effekter för dig med uppsvullen mage.

Selleri är inte bara en smakhöjare i matlagningen. Den ger även en boost till matsmältningen och är samtidigt antiinflammatoriskt och vätskedrivande, en höjdare för dig med uppsvullen mage.

Annons

5. Ingefära

Ingefära sägs vara bra för matsmältningen då den innehåller ämnen som stimulerar tarmarna och därmed produktionen av matsmältningsenzymer. Det hjälper helt enkelt tarmarna att tömmas snabbare, vilket förhindrar uppblåsthet.

6. Fänkål

Fänkål är bra för magen ur flera aspekter. Den är en källa till fiber, vitamin C, folat och mineralämnen, till exempel järn.

7. Tomat

Tomater innehåller lykopen, en antioxidant som verkar antiinflammatoriskt i hela kroppen. Tomater är också fulla av kalium, vilket sänker nivåerna av natrium i kroppen.

Källa: WebMD

Bild: TT

Annons