Studie: Maten som gör socker mindre skadligt

Vanligt socker består av lika delar fruktos och glykos, där fruktos – eller fruktoscker – kan låta som den nyttigare delen av kombinationen. Men studier har visat att fruktos är svårare för kroppen att hantera, det påverkar leverhälsan och mättnadskänslan negativt och har därför en stark koppling till överviktsproblem och sjukdomar som diabetes, hjärt– och kärlsjukdomar och även Alzheimers.

Men när forskare studerade fruktsockrets inverkan på hälsan gjorde man en oväntad upptäckt: mat som är naturligt rik på omega 3-fettsyror kan motverka fruktosens negativa effekter. Det är särskilt dokosahexaensyra (DHA) som kan vända på de negativa effekterna som ett högt intag av fruktos medför.

Läs även: Emelie slutade med socker – tappade 7 kilo på 7 veckor

DHA förekommer naturligt i hjärncellerna men inte i tillräckligt stor mängd för att bekämpa sjukdomar. Men man kan tillföra det – via vild lax, linfrön, chiafrön och valnötter.

– DHA påverkar inte bara en eller två gener, det förändrar tillbaka hela genmönstret till det normala, vilket är anmärkningsvärt, säger Xia Yang, biträdande professor i integrativ biologi och fysiologi på UCLA och en av författarna bakom studien.

Läs även: 10 härliga laxrätter – under 360 kalorier

Vägen till slutsatserna har gått via experiment där forskarna utbildat råttor i att hitta ut ur en labyrint. Därefter har de delat in dem i tre grupper. Ena gruppen med råttor drack vatten med fruktos motsvarande vad en människa får i sig om hen dricker en liter läsk om dagen, den andra gruppen drack också fruktosvatten men fick även äta en kost rik på DHA och den tredje gruppen drack vanligt vatten och fick ingen tillförsel av DHA.

Läs även: Lista: Så mycket socker innehåller frukten

Resultatet? Gruppen som fick fruktosvatten hade nedsatt minne och högre blodsocker, insulinnivåer och triglycerider (precis som hos människor är alla tre kopplade till fetma och diabetes). Råttorna som druckit vatten med DHA hittade ut ur labyrinten lika snabbt som råttorna som drack vanligt vatten, vilket alltså tyder på att DHA eliminerar fruktosets skadliga effekter.

Källa ELLE.com 

Av LISA ARNELL

Utvald läsning