Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Avslöjat: Dolda ingrediensen i ALLA köpta pepparkakor

21 dec, 2016 
Vad innehåller köpta pepparkakor egentligen?
Det fuskas med ingredienser i alla pepparkakor som är köpta i livsmedelsbutik. Det menar föreningen Äkta vara, som granskat innehållet i de bruna kakorna.
Annons

Pepparkakor säljer som smör så här års. Samtidigt lyser just smöret med sin frånvaro i samtliga pepparkakor som konsumentorganisationen Äkta vara granskat när de besökte olika livsmedelsbutiker.

Smör är en grundläggande ingrediens för att pepparkakan ska få sin traditionella smak, krispiga konsistens och härliga doft.

– Innan vi gjorde undersökningen trodde jag att det faktiskt skulle gå att hitta någon kaka som var bakad på smör, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare för konsumentorganisationen Äkta vara.

Industrin fuskar

I stället för smör används numera olika blandningar av vegetabiliska oljor och fetter. Det handlar exempelvis om palmolja, rapsolja och kokosfett.

Ingen pepparkaka innehåller i dag den traditionella ingrediensen smör, som utgör en så viktig del av vår älskade julkaka.

– Vi tycker att det är sorgligt att industrin inte erbjuder några alternativ och i stället använder smaklösa oljor och fetter, som transporteras hit från jordens alla hörn, säger Björn Bernhardson.

Hela 16 av 18 pepparkakor innehåller palm- eller palmkärnolja som fraktats hit ändå från tropikerna.

Här är klippet som avslöjar sanningen:

Källa: Äkta vara
Av: Margaretha Malmgren
Foto: IBL

Annons