Ät efter din ålder - så förändras dina behov!

Det är inte bara kroppens fysik som påverkas av ålder – det gör också näringsbehovet. Äter du rätt för din ålderstyp? Här är experternas kostråd för varje åldersgrupp!

20-30+

D-vitamin
Se till att maximera intaget av D-vitamin! Det gör du enklast genom att vistas lagom mycket i solen, äta mat som nåtts av solens strålar samt inkludera vitaminberikade livsmedel, som exempelvis mjölk, i din kost. D-vitamin behövs bland annat för att din kropp ska kunna tillgodogöra sig kalcium från maten.

Ät: vildfångad lax, solmogna grönsaker och D-vitaminberikade mejeriprodukter.

Undvik mättat fett
Lägg grunden för hälsovinster du kan njuta av hela livet. Genom att äta omättade fetter kan du undvika hjärt- kärlsjukdom, övervikt och farligt högt kolesterol.

Ät: Omättade fetter finns i olivolja och oliver, rapsolja, feta nötter, avokado och kyckling.

Folsyra
Planerar du att bli gravid? Se då till att maximera intaget av folsyra! Folsyra, eller folat, behövs för att röda blodkroppar ska kunna bildas och för att fostret ska kunna utvecklas normalt.

Ät: baljväxter, kål, lever och bär.

40-50+

Kalcium

Äter du tillräckligt med kalcium? Se till att inkludera mejeriprodukter av varierande slag i din kost. Laktoskänslighet är något som kan komma med åldern, det finns då laktosfria produkter att välja istället – där mjölksockret tagits bort men det benstärkande kalciumet finns kvar!

Ät: ost, keso, kvarg, mjölk och yoghurt.

Lutein
Se till att se bra! Lutein har visat sig kunna motverka åldersrelaterade synproblem. Det finns naturligt i gula livsmedel och grönsaker.

Ät: Äggula, apelsiner, bladgrönsaker som spenat och broccoli.

60+

B12
I takt med att magsyran minskar försvinner också förmågan att ta till sig vitaminer. B12 är ett sådant exempel. Personer med normal kosthållning får oftast i sig tillräckligt via en proteinrik kost.

Men när kroppen inte längre kan tillgodogöra sig vitaminet från maten kan berikad kost vara ett bra alternativ.

Ät: Ägg, kött, fisk och B12-berikade livsmedel, som exempelvis frukostflingor.

Ducka för saltet!

Smaklökarna tenderar att förändras när vi blir äldre – vi känner helt enkelt inte lika mycket smak när vi äter. Istället för att ta till saltet som smakförstärkare kan du vinna stora hälsofördelar med andra kryddsätt.

Ät: Curry, som boostar immunförsvaret, eller kanel, som motverkar högt blodsocker. Prova gärna het peppar, som får dig att dricka mer vatten eller mjölk – två komplement som blir viktigare i takt med åldern.

 

Källor: Livsmedelsverket, health.com

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock