Ät dig frisk och stark med nya supermaten!

Vill du bli friskare och starkare, helt naturligt? Allt du behöver göra är att frossa i antioxidanter, aminosyror, vitaminer och nyttiga fetter – ämnen vi hittar höga doser av i så kallad supermat.

– Supermat är livsmedel eller födoämnen som har positiva effekter på hälsan. Alltså mat som stärker oss, på ett eller annat sätt, säger Helena Nyblom, läkare och författare till boken Supermat – vägen till ett friskare liv.

Den kan till exempel motverka sjukdomar som cancer eller demens. Eller till och med sakta ner kroppens åldrande.

Det räcker med relativt små portioner eftersom det finns så mycket av det nyttiga i dessa födoämnen.

– I dag när många av oss äter mycket snabbmat, eller går på en diet där vissa matgrupper väljs bort, är det extra viktigt att lägga till den här sortens naturlig kost, säger Helena Nyblom.

Färgglada grönsaker, bär, fet fisk, spenat och nötter är exempel på supermat som vetenskapligt bevisats göra oss gott. Men vill man utöka hälsoskafferiet bjuder vi här på några av de senaste superlivsmedlen!

Chiafrön

Chiafrön smakar nötigt och är fulla av mättande fibrer som hjälper matsmältningen. Aminosyror hjälper kroppen bygga muskler och järn transporterar syre till våra celler. Kalciumet i fröna stärker våra skelett. Bra protein- och omega-3-källa.

Använd: I bröd, på flingor, i sallad eller i grytan.

Finns: I hälsokostbutiker eller till exempel på www.superfruit.se.

 

Kefir

I kefir finns levande bakteriekultur som håller i gång tarmar och matsmältning samt förebygger tarmsjukdomar. Immunförsvaret stimuleras av kefir och gör oss tåliga mot infektioner. Bra även för kolesterolet och kan motverka allergi, reumatism och diabetes.

Använd: I stället för yoghurt eller fil.

Finns: I livsmedelsbutiker.

Jicama

Kalorisnål, fiberrik, krispig rot med smak av äpple. Har mycket kalcium och fosfor som bygger starka tänder och skelett. Folsyran i jicama behöver kroppen för att bilda röda blodkroppar. Mycket vitamin A och C som ger fin hy, dessutom gott om järn.

Använd: Skala och ha i sallad, salsa eller som grönsakssnacks.

Finns: Svår att köpa i Sverige men går att odla i växthus. Frön finns hos www.impecta.se.

Kelp

Sjögräs snålt på kolhydrater, fett och socker men rikt på bland annat magnesium och zink – bra för hår, naglar och ben. Selen i kelp skyddar våra celler och jod gynnar förbränningen. Var försiktig om du har högt blodtryck, kelp innehåller mycket koksalt.

Använd: Som pulverform i soppor eller grytor.

Finns: I asiatiska specialbutiker och till exempel hos www.ravarubutiken.se.

Svart vitlök

Svart vitlök smakar sött och syrligt och ger ingen dålig andedräkt. Innehåller nära dubbelt så mycket cellstärkande antioxidanter som rå vitlök och aminosyra som motverkar cancer. Även bra för kolesterolet.

Använd: I sallad, som smaksättare eller som tillbehör till kött.

Finns: Hos www.blackgarlic.co.uk och www.mondofood.com.

Bjästflingor

En matsked bjäst om dagen ger ett rejält tillskott B-vitaminer. Hjälper kroppen bilda röda blodceller och ämnesomsättningen. Till hälften protein och till stor del livsnödvändiga aminosyror. Bygger immunförsvar och motverkar cancer.

Använd: I gryta och pastasås eller i stället för parmesan.

Finns: I hälsokostaffärer och vissa matbutiker.

AV: Sandra Hiort

BILD: Thinkstock

Utvald läsning