Kan glutenintoleranta fortfarande äta risprodukter?

Livsmedelsverket varnar för att ris innehåller det giftiga ämnet arsenik, därför rekommenderar de nu att riskakor inte ges till barn under 6 år. Men även vuxna oroar sig över arsenikhalterna i risprodukter.

Detta gäller inte minst glutenintoleranta, då många glutenfria produkter, såsom glutenfritt mjöl och pasta, innehåller rismjöl. Bör dessa produkter undvikas?

Läs mer: Är du glutenintolerant? Gör vårt snabba test!

Så här svarar Livsmedelsverkets toxikolog Rickard Bjerselius:

– De produkterna hade väldigt låga halter vilket vi är glada för, det är otroligt positivt. Jag vet inte om det är något i framställningen som gör att arseniken försvinner eller så har de en bra risråvara från början. Dessa pastaprodukter och bröd har ofta en låg andel ris som gör att man inte kommer upp i några höga halter arsenik, en förklaring kan vara att rismjölet helt enkelt är utspätt.

Läs mer: Maten som lindrar bäst vid IBS

Han fortsätter:

– Vi har kommit fram till att vi inte behöver ge några specifika råd till personer som är glutenintoleranta. Vi har såklart inte analyserat alla produkter men tagit med många av dessa produkter eftersom många med celiaki är beroende av dessa, säger Rickard Bjerselius, toxikolog på Livsmedelsverket.>

Läs mer: Hur vet jag om jag är allergisk mot vete?

Även rismjölk är okej att dricka i måttliga mängder – upp till 11 glas per vecka, förutsatt att du inte får i dig ris via andra produkter. Det är det sammanlagda intaget ris som räknas.

Läs mer: ”Måste man sluta äta riskakor nu?”

– Vi anser att man helst inte ger risdryck till barn under sex år och försöker variera med havredryck eller andra produkter om man kan. Risdryck säger vi att man inte ska dricka varje dag. Under hösten planerar vi en uppföljning för att se hur företagen har reagerat på resultaten, säger Rickard Bjerselius.

Källa: Svenska Celiakiförbundet

AV: Malin Karlberg

BILD: Thinkstock

LÄS MER:

Läs mer: Allt fler blir sjuka av gluten – här är symtomen

Läs mer: Indiska bönor lugnar min IBS-mage

Läs mer: Så hälsosam är den ekologiska maten

Utvald läsning