"Älskar jag honom trots allt?"

Fråga:
Nu är det fem år sedan jag och min man skilde oss, efter att ha varit tillsammans i 25 år. Det tragikomiska är att vi var helt överens om att gå skilda vägar, från min sida kände jag att jag inte älskade honom längre, att vi mest bara var goda vänner. I början var det svårt, men då tänkte jag att det skulle bli bättre med tiden – som en dålig vana som försvinner. Men det blir inte bättre! Jag saknar honom enormt mycket, våra samtal, semestrar, att ha honom hemma…

Jag känner mig halv utan honom, det är så ensamt och trist – trots att jag har bra vänner. Älskar jag honom trots allt? Jag känner mig så sorgsen och förvirrad just nu…

Lena
Svar:
Att bryta upp med sin livskamrat efter så lång tid tillsammans kan utlösa en kris. Normalt sett bryter vi inte upp från våra nära vänner och det du beskriver kan liknas vid att göra slut med sin bästis, den du haft störst gemenskap med. Inte konstigt att du saknar och längtar tillbaka till samhörigheten med din förre man.

En långvarig parrelation står ju också för både tillhörighet, trygghet och identitet. Vem är man utan sin partner?

Det låter som att du sörjer relationen fortfarande och det är viktigt att du erkänner de känslorna för dig själv, att de varken är fel eller konstiga.

Ge dig tid att sörja, för det är i sorgen som läkningen bor. Fundera också över vad som kan komma ur din sorg och förvirring, om du tänker kreativt. Många har en romantisk illusion om att det bara finns en person som är rätt och när man då förlorat den personen så finns ingen. Men är det sant?

Påminn dig om vilka skäl ni hade för att gemensamt fatta beslutet att gå skilda vägar. Du skriver att ni bara var vänner. Hur viktiga är kärlek och passion för dig? Om det är av avgörande betydelse kan den påminnelsen hjälpa dig att komma över din ex-partner eftersom det ju faktiskt var en bristvara i er relation.

Fråga dig om det finns något som hindrar dig från att söka efter det du saknade i din förra parrelation. Fråga dig också om du vill återuppta kontakten och utforska vad det var som var rätt respektive fel i er relation.

Om du har bestämt dig för att gå vidare så handlar det om att acceptera verkligheten som den är och hitta ett förhållningssätt till det. Då kan det vara till hjälp att fråga dig själv: ”Hur skulle du vilja att ditt liv såg ut?”, ”Vill du leva i en relation eller inte?” Om ja, vad anser du är utmärkande för en god kärleksrelation?” och ”Vad kan du själv göra för att möta rätt partner?”

Det går att fylla tomrummet efter ett förhållande på olika sätt, men en förutsättning är förstås att du först släpper taget om det gamla. Jag är säker på att du kommer att upptäcka många saker som kan berika ditt liv när du försonats med ditt livsval – att faktiskt gå in i en ny fas med nya möjligheter.

 Christel

Redaktionens tips