9 supernyttiga råvaror du borde äta – varje vecka

Vill du leva ett mer hälsosamt och nyttigt liv? Då finns det råvaror som är packade med vitaminer och mineraler som hjälper dig att hålla kroppen frisk.

1. Vitkål

Ät rå i en sallad eller tillaga varsamt, då har du en riktigt supergrönsak i vitkålen. Bra för magen och sägs kunna lindra inflammerade leder. Håller dig mätt länge så minskar även risken för att småäta.

Läs också: Gå ner i vikt med våra nyttiga och kalorisnåla recept 

2. Durrafrö

Bästa ersättaren av till exempel ris, men går också att använda som mjöl i bakning. Durra är ett av världens nyttigaste sädesslag, fritt från gluten och packat med vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Läs också: Veckomeny – kalorisnål mat med fokus på näring

3. Gurkmeja

Kryddornas kryddor, när det kommer till hälsa. Gurkmejan är otroligt antiinflammatorisk. Ha en matsked i curryn eller gör en shot på kryddan.

Läs också: Gurkmeja som kosttillskott? 5 saker att veta först 

4. Lingon

Vårt alldeles egna superbär som sägs vara nyttigare än acaibäret. Packat med olika vitaminer och har i forskning visat sig skydda mot viktuppgång.

Läs också: Så håller du vikten – med lingon

5. Chiafrön

Fröet som aldrig verkar tappa sin populäritet. Av goda skäl. Chiafrön innehåller fem gånger mer kalcium än mjölk, åtta gånger mer omega 3 än lax och sju gånger mer än C-vitamin än apelsiner.

Läs också: 8 anledningar att äta chiafrön

6. Bönor

Billigt, nyttigt och gott. Bönor är rika på fiber som förlänger mättnadskänslan, är rika på järn och är bra för tarmfloran. En superråvara då bönor är goda som de är, i en sallad, mosa till dippsås eller ha som ingrediens i vegetariska biffar.

Läs också: 8 anledningar att äta chiafrön

7. Spenat

Detta gröna lilla blad är packat med järn, mineraler och vitaminer. Spenat innehåller även en liten dos folat som är viktigt för bildandet av nya blodkroppar. Gott både rått och tillagat.

Läs också: Så minskar ämnet i spenat salt- och sötsuget

8. Avokado

Perfekt att ersätta smöret på mackan med. Fylld av nyttiga fetter, proteiner och fibrer. Och väldigt gott i det mesta. Mixa ner i din smoothie, gör en kall soppa eller skiva upp på en macka.

Läs också: Avokado – 11 goda och nyttiga recept

9. Kanel

Denna superkrydda är full av antioxidanter. Den sägs även bidra till bättre hjärt- och kärlhälsa, öka insulinkänsligheten och minska blodfetterna. Men det är viktigt att du använder Ceylonkanel om du ska äta det varje dag, då vanlig kanel innehåller kumarin som är levertoxiskt och därför inte bör förtäras i stora mängder.

Läs också: Gå ner i vikt – med julkryddan kanel

Källa: Boken Food Pharmacy, Expressen  Foto: IBL

Artikeln publicerades först på ELLE mat & vin.

 

Utvald läsning