9 hälsoråd om kost du borde sluta lyssna på

Mat som inte är så nyttig som man tror

Med som många olika råd om hälsosamma matrender och fantastisk supermat så är det inte lätt att hänga med i vad som är bra. Vad man egentligen ska lyssna på och vad som är bättre att strunta i.

Flera av tipsen är förstås inte alls dåliga men det finns många så kallade ”hälsoråd” som faktiskt inte är så hälsosamma som vi kanske tror. Här är några av trenderna du eventuellt vill se upp med.

1 Acai bowls

mat som inte är så nyttigt som du tror

Även om acai-bär sägs vara något av en superfrukt som motverkar cancer och innehåller massor med näring så finns det väldigt lite vetenskapliga belägg för att de gör alla underverk som lovas.

I form av bowls kommer acaibären dessutom ofta i kombination med socker av olika slag i sig. Om du gillar det ska du såklart fortsätta äta det men annars kan du lika gärna hoppa över.

2 Sellerijuice

Mat som inte är så nyttig som man tror

När sellerihajpen kom så kunde man läsa att sellerijuice gjorde allt ifrån att bekämpa autoimmuna sjukdomar till att lindra IBS och bota akne …

Men även om det inte skadar att dricka sellerijuice så är alla de här andra påståendena inte vetenskapligt bevisade. Gillar du inte sellerijuice finns det ingen anledning att dricka det, mer än att du får i dig vitaminer som du lika gärna kan hitta på andra håll.

3 Glutenfritt

Mat som inte är så nyttig som man tror

Det här med att äta glutenfritt blev ett tag en så stor trend så var och varannan människa gick över till det. Ofta helt i onödan. Genom att utesluta gluten helt kan det finnas risk för att man får i sig för lite fibrer, vitaminer och mineraler.

Självklart ska man inte äta gluten om man har celiaki och inte mår bra av det. Men tål man gluten så kan det finnas fördelar med att fortsätta äta produkter med gluten i.

4 Växtbaserat ”kött”

Mat som inte är så nyttig som man tror

Numera är växtbaserat kött både populärt och tillgängligt. Och visst kan det vara bra för miljön och för den som vill äta grönare. Men däremot ska man inte ta för givet att det är mer hälsosamt. Det är inte helt ovanligt att hitta rejält med socker, salt och fett i de här substituten.

5 Juice

Mat som inte är så nyttig som man tror

Juice är ofta väldigt gott, och att färskpressad den behöver inte vara fel. Men genom att dricka juice istället för att äta frukt går vi miste om de nyttiga och mättande fibrerna som frukten innehåller.

Färdigköpta juicer kan ofta likna saft när det gäller innehåll och kan vara något man bara vill dricka någon gång då och då.

6 Bulletproof kaffe

Mat som inte är så nyttig som man tror

Ett tag var det här det hetaste vi kunde dricka enligt trendsättare i hälsobranschen. Kaffe med smör, eller en klick kokosolja eller något annat fett. Tanken var att det gör oss pigga samtidigt som det mättar.

Det här kanske inte behöver vara dåligt alltid, men det är inte heller så hälsosamt som många påstår. Att äta en näringsrik, mättande frukost är förmodligen ett bättre alternativ, och kanske godare?

7 Färdiga smoothies

Mat som inte är så nyttig som man tror

Om du köper färdig smoothies i tron om att de är supernyttiga så kan det vara bra att se över innehållsförteckningen en extra gång. Många har rejält med socker i sig och de kan vara rejält kaloririka fast man kanske tror något helt annat.

8 Agavesirap

Mat som inte är så nyttig som man tror

Det här sötningsmedel används ofta i recept istället för vanligt socker, som ett nyttigare alternativ. Men ofta beror det på hur sirapen har tagits fram. Under processen kan många av de fördelar som agavesirapen sägs ha brytas ner, och göra att det kanske inte är så nyttigt som vi kanske tror.

9 Granola

Mat som inte är så nyttig som man tror

Flingor gjorda på nötter, frön och frukt måste väl ändå vara nyttigt – eller? Det beror på. Färdigköpt granola kan innehålla mer socker än du kanske tror och dessutom kan det vara väldigt energirikt.

Så för att vara säker på att det är bra saker man får i sig så är det bäst att göra egen. Och vill man hålla nere på kaloriintaget kan det vara bra att hålla sig till mindre mängder.

Källa: Woman´s day Foto: TT

LÄS MER:

Har maten börjat mögla? De här livsmedlen kan du rädda!

9 livsmedel som kan minska ditt sötsug

10 feta livsmedel som din kropp behöver