Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

8 smarta sätt att göra desserten nyttigare

13 nov, 2015 
Älskar du läckra efterrätter, men vill samtidigt tänka på hälsan och vikten? Testa de här fiffiga knepen som gör godsakerna både smarriga och nyttiga.
Annons

1. Byt ut sockret mot honung

Honung är lika sött som vitt socker, men innehåller även en del vitaminer och mineraler. Honungen har dessutom antibakteriella egenskaper.
Testa det här receptet: Kladdkaka med honung och björnbär

 

2. Välj kokosolja istället för margarin
Den nyttiga kokosoljan är en riktig trendingrediens, som hyllas för sin förmåga att bland annat sänka kolesterolet. Dessutom ger den en härligt nötig smak!
Testa det här receptet: Aprikokosbollar

 

3. Söta med banan

Banan är sött och gott, men innehåller också en rad nyttiga ämnen, såsom fibrer, kalium och tryptofan. Det sistnämnda är en aminosyra som visat sig kunna höja humöret, perfekt i höstmörkret. Fryst banan är perfekt att mixa med turkisk yoghurt för att göra en nyttig glass!
Testa även det här receptet: Bananpannkaka

 

4. Välj bort vetemjölet

Vitt mjöl innehåller lite näring och fibrer och ger snabba kolhydrater. Byt ut det mot fullkornsmjöl eller kanske till och med det glutenfria och kolhydratssnåla alternativet mandelmjöl.
Testa det här receptet: Mandelpaj med jordgubbar

Annons

 

5. Använd mörk choklad istället för mjölkchoklad

Den mörka chokladen innehåller mindre socker och är rik på antioxidanter, som bland annat visat sig förbättra minnet och göra hjärtat friskare. Dessutom ger den en kraftfull och fyllig chokladsmak som gör att du ofta blir nöjd på mindre portioner! Ät några bitar som dessert eller använd chokladen i efterrätter.
Testa det här receptet: Mörk chokladmousse

 

6. Baka med torkad frukt

Torkad frukt är också ett utmärkt alternativ till socker, det ger sötma och god smak samtidigt som frukten tillför vitaminer, mineraler och fibrer. Torkade dadlar är en mycket populär ingrediens i nyttigare desserter och bakverk, men även torkade aprikoser och fikon fungerar bra!
Testa det här receptet: Dadelbollar med kardemumma och kanel

 

7. Ta kesella istället för grädde
Vispgrädde innehåller en hel del kalorier och mättat fett, men det finns många smalare och nyttigare alternativ, såsom crème fraiche, kesella och turkisk eller grekisk yoghurt. Blandat med lite bär och honung blir också ofta godare!
Testa det här receptet: Filodegsbakelser med hallonkesella och blåbär

Annons

 

8. Frossa i nötter

Nötter är både goda och fullproppade med nyttiga ämnen, vilket gör att de lämpar sig perfekt i en rad olika efterrätter. Hackade eller malda nötter kan användas till såväl knäckiga pajtoppings som smakrika kakdegar.
Testa det här receptet: Stekta knäckäpplen med myntayoghurt

Källa: MSN.se

AV: Malin Karlberg

BILD: Thinkstock

 

LÄS MER:

Forskare: ”Här är världens nyttigaste snacks”

Popcorn är riktigt smarta snacks, det visar ny forskning från USA.

Nu blev helgmyset genast lite roligare. Forskning visar nämligen att det finns tilltugg som är direkt nyttiga!

Läs mer: Här är världens nyttigaste snacks

 

Ny forskning: Ost är lika beroendeframkallande som morfin

Kan du inte få nog av läckra ostar? Nu har forskarna hittat en förklaring: ost kan göra dig beroende på samma sätt som morfin.

Läs mer: Ost är beroendeframkallande

 

Drick champagne och förbättra ditt minne

Skål! Champagne är rena hälsodrycken.

Det är inte bara rödvin som är bra för hälsan – även champagne har positiva egenskaper! Så här mycket bubbel ska du dricka varje vecka för att få bättre minne.

Läs mer: Drick champagne och förbättra ditt minne

Annons