Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

7 smarta saker du kan använda en isform till

01 jul, 2017 
Thowe Wagner Larsson
Förutom att frysa vatten med, så klart! En iskubsform har en perfekt storlek för många saker, här är sju användningsområden du (kanske) inte har tänkt på.
Annons

Iskubsformar går att använda till så mycket mer än bara att frysa in vanligt vatten med. Här är sju tips på smarta användningsområden som garanterat kommer att underlätta din vardag.

Läs också: 7 smarta sätt att använda din islåda!

1. Iskaffe

En varm sommardag är iskaffe en riktig hit. Men är det riktigt varmt kan vanliga isbitar smälta snabbt och göra kaffet blaskigt. Genom att frysa in kaffe i iskuber motverkar du det problemet!

2. Barnmat

Puréer och såser till de små är enkelt och smidigt att frysa in. Gör ett rejält lass så du har till de dagar då maten inte är tillräcklig och du inte har hunnit köpa eller laga mer.

3. Tomatsås

Gör din egen tomatsås och frys in – ett superlätt tips om du ofta gör pastasåser eller köttfärssås! Dessutom är det mycket godare att göra en hemmagjord än att köpa färdiga såser i mataffären.

4. Chokladkuber

Frys in blockchoklad och ta ut 4-5 stycken nästa gång du vill dricka varm choklad. Hetta upp vanlig mjölk (eller varför inte vaniljmjölk!), häll upp i ett glas och lägg i några bitar choklad. Mums!

Annons

Läs också: Frossa i frusna bär – därför är de nyttigare

5. Matlagningsvin

Blev det kvar några deciliter vin från helgens middag? Istället för att hälla ut vinet kan du fylla en iskubsform som får stå i frysen tills du ska göra en köttgryta eller liknande. Ta några kuber vin till nästa gång du ska laga en sås – de flesta såser till kötträtter blir riktigt goda med rödvin i såsen!

Läs också: Så gör du för att minska matsvinnet hemma

6. Grönsaker och färska örter

Frysta grönsakstärningar är perfekt till smoothies och soppor. Bara att slänga ner några tärningar i mixern eller i kastrullen och du har näringen fixad. Om du har köpt färska örter som nu har börjat bli trötta kan du enkelt hacka upp dem och frysa in. Ta ut och använd nästa gång du gör en gryta eller liknande.

7. Drinkdekorationer

Blommor, glitter och paljetter… Det mesta blir fint att frysa in! Men om du vill använda iskuberna i en drink behöver du vara säker på att det du fryser in är ätbart. Annars kan du använda isbitarna till prydnad i en champagneskål eller liknande – minst lika fint.

Läs också: 10 fräscha och svalkande sommardrinkar

Foto: IBL/Shutterstock, om inte annat anges

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons