Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

7 saker som är bättre än kaffe på morgonen

29 nov, 2016 
Det finns mycket bättre saker än kaffe på morgonen.
Är kaffet din ända vän på morgonen? Det kan straffa dig under resten av dagen! Här är sju alternativ till kaffe – som får dig att vakna på ett bättre sätt.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Kaffe är underbart på många sätt – det är gott, piggar upp och innehåller nyttiga antioxidanter, förhindrar kolesterol att lagras i hjärnan, frigör dopamin etc.

Men för mycket av det goda (särskilt om du sötar kaffet med socker eller något annat) kan istället göra dig ännu tröttare när ruset lägger sig. Om du dessutom köper något sött till kaffekoppen på väg till jobbet eller ser kaffet som hela frukosten har du fler negativa effekter att vänta.

Här listar vi sju saker som kan väcka dig till liv på ett bättre sätt än kaffe på morgonen!

 

1. Havregrynsgröt

Den gamla, goda havregrynsgröten är fortfarande oslagbar på frukostbordet. Med sitt låga GI-värde och alla fibrer håller den dig mätt länge utan att göra vansinniga utslag på ditt blodsocker.

Laga nya trendfrukosten overnight oats

 

2. Vatten

Jupp, ett helt vanligt glas vatten kan hjälpa dig att vakna snabbare på morgonen. De flesta av oss är lite uttorkade när vi vaknar på morgonen, och även mild uttorkning kan göra att du känner dig dimmig i skallen och att kroppen inte fungerar som den ska.

Annons

Och om du sitter och nickar till på jobbet – gå till vattenmaskinen istället för kaffeautomaten.

11 tecken på att du dricker för lite vatten

 

3. Äppelcidervinäger

Det finns ingen tydlig forskning som visar att just äppelcidervinäger är bra, men det har i många år använts som husmorsknep. Gör en liten morgonshot med äppelcidervinäger, vatten och honung – ett gammalt recept som sägs ge dig energi, rensa tankarna och ge en god allmänhälsa.

Se upp med mängden bara, du vill inte överdriva med syran, som kan irritera både hals och mage.

Shrub – vinägerdrinken alla talar om nu

 

4. Chiafrön

Chia är bland annat rikt på omega-3, vilket hjälper mot trötthet och gör dig mer alert. Men de pyttesmå fröna kan dessutom absorbera upp till tio gånger sin egen vikt i vatten, och underlättar därmed matsmältningen samtidigt som de motverkar uttorkning. Så gör en chiapudding, strö över gröten eller blanda ner i smoothien eller yoghurten.

Annons

Här är de bästa recepten med chiafrön

5. Grönt

Gröna grönsaker bibehåller bland annat A-, C, och K-vitaminer, folat samt kalium, järn och magnesium. De innehåller också en massa B-vitaminer, som hjälper kroppen att omvandla maten till energi – vilket du behöver på morgonen! Fixa en grönsalladsfrukost eller varför inte en smoothie med spenat.

Gott och nyttigt med spenat – 10 recept

 

6. Pepparmynta

Forskning visar att doften av pepparmint gör oss mer alerta och mindre trötta. Byt ut kaffet mot pepparmyntate, och unna dig ett sockerfritt tuggummi när klockan 15-dippen närmar sig.

 

Stor guide: Bästa boten mot orolig mage

 

7. Ägg

Glöm gamla myter om ägg och kolesterol – och lägg istället fokus på allt protein som finns i äggulan! Protein håller dig mätt längre än kolhydrater. Och en annan fördel med ägg: De är otroligt enkla att variera! Kokt, stekt, äggröra, pocherat – det tar sällan lång tid att göra.

Ägg – 10 goda och nyttiga favoritrecept

Källa: Prevention

Foto: Shutterstock

 

Därför mår du sämre att av snooza på morgonen

Sluta snooza!

Läs också: Därför mår du sämre av att snoka på morgonen

 

Annons