Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

7 saker du inte visste att du kunde göra i mikron!

25 jun, 2020 
AvMåBra
vitlökar och hand som stänger mikro.
Mikrovågsugnen har fler smarta användningsområden än du tror. Här är 7 oväntade saker du kan göra i din mikro!
Annons

Smarta saker du kan göra i mikron

1. Få gröna växter

Små frön som ska växa tycker om hög luftfuktighet och värme. För att skapa bästa förutsättningar för dina plantor kan du värma upp jorden i mikron innan du sätter nya frön.

2. Desinficera trasor

Om du kör disktrasan eller tvättsvampen i mikron dödar du 99,9 procent av alla bakterier, däribland salmonella och kolibakterier. Doppa trasan eller svampen i vatten och kör den i cirka 1 minut.

3. Rosta nötter

Gör egna rostade nötter eller kokosflingor. Bred ut nötterna på ett fat med lite olja. Mikra i 2 till 5 minuter på högsta effekt, rör om var 30:e sekund.

4. Skala vitlök

Vitlöksskal kan sitta hårt och vara svårt att få bort. Om du värmer klyftorna i mikron cirka 15 sekunder kommer skalet att lossna mycket lättare.

5. Pressa fruktsaft

Spara på krafterna i handen och få ut maximalt av fruktsaften genom att först köra apelsinen, citronen eller limen i mikron innan du pressar den. Cirka 10 till 20 sekunder brukar räcka, beroende på storlek.

Annons

6. Koka potatis

Visste du att du kan koka potatis i mikron lika väl som på spisen? Skala potatisen och skär den i bitar. Lägg i en form och höll över vatten så att vätskan når 1 centimeter över formens botten. Täck formen och kör i mikron på högsta effekt i 7 till 10 minuter.

7. Steka bacon

Gör knaperstekt bacon i mikron genom att lägga det på ett fat med hushållspapper, på både under- och ovansidan om baconet. Mikra på högsta effekt i 1 till 4 minuter. Kolla baconet var 30:e sekund.

Av Margaretha Malmgren
Foto: TT

LÄS MER:

Så ofta ska du tvätta dina lakan – för att slippa dessa 5 hälsofaror

8 saker vi glömmer när vi städar vardagsrummet

7 vanliga hygienmissar (nästan) alla gör i köket

Annons