Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

7 saker du aldrig ska köra i diskmaskinen

03 aug, 2020 
AvMåBra
kvinna som står vid diskmaskin
Diskmaskinen är bra till mycket, men det är inte allt som är lämpligt att köra i den. Här är 7 saker du ska se upp med!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Saker som inte bör köras i diskmaskin:

1. Gjutjärn

Grytor eller stekpannor i gjutjärn hör inte hemma i diskmaskinen. Det förstör ytans fettlager och allt arbete du lagt ner med att olja in pannan efter användning. Rengör i stället med varmt vatten och en diskborste.

2. Köksknivar

Knivar är riktigt känsliga – och kan dessutom förstöra diskmaskinens hårdplast. Knivar kan lätt slå emot annat disk och bli slöa. Värmen gör också att handtagen kan bli snedvridna och påverka skärningen.

3. Träredskap

Sätter du in köksredskap av trä i maskinen riskerar trädetaljerna att gå sönder och redskapet att spricka eller böja sig av det heta vattnet. Skärbrädor av trä kan även förlora sin släta yta.

4. Teflonpannor

Det fina ytskiktet i teflonpannor tar stor skada av att diskas i maskinen och kvaliteten försämras. Läs noga på förpackningen när du köper din panna hur du bäst ska rengöra den. Handdisk är att rekommendera.

Annons

5. Plastburkar

All plast mår inte bra av att diskas i maskinen. Kolla noga när du köper burken, eller fråga tillverkaren, vad den tål. Är plastburken avsedd för engångsbruk ska du inte placera den i en maskin.

6. Rivjärn och vitlökspress

Både rivjärn och vitlökspress har små hål som är nästan omöjliga att få rena i diskmaskinen. I stället skapas en pastalikande sörja av resterna som fastnat där. Bättre är då att diska dessa redskap för hand med vanligt handdiskmedel.

7. Fint porslin

Dyrare vintage-porslin eller arvegods hör inte alls hemma i maskinen. Varmt vatten och maskindiskmedel kan få färgerna att suddas ut och förstöra guldkanterna.

Källa: Leva & Bo och Mitt Kök

Av Margareta Malmgren
Foto: TT

LÄS MER:

7 vanliga hygienmissar (nästan) alla gör i köket

Därför ska du aldrig tvätta rå kyckling innan tillagning

13 tvättmisstag du ska sluta med nu

Annons