Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

7 saker du aldrig ska äta bara som de är

25 nov, 2016 
Avokado? Ät med morot!
Äter du de här grejerna helt solo? Då kanske du går miste om mängder med nyttiga vitaminer och mineraler!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Visst är det lätt ha ta en frukt, ett ägg eller lite yoghurt sådär i farten, och inte fel med det! Men dessa supernyttiga råvaror kan bli ÄNNU nyttigare ihop med något annat.

Hr listar vi sju gånger du borde äta ditt mellanmål ihop med något annat.

1. Banan – ät med mjölk

Har du en trög mage kan en banan vara en god och nyttig lösning. Men varför inte boosta mellanmålet? Banan innehåller inulin, en sorts fiber som balanserar goda bakterier i magen, och som dessutom ökar kalciumupptagningen. Därför kan det vara en god idé att skölja ner bananen med ett glas mjölk, lite yoghurt eller ost – för att verkligen se till att du rider på den kalcium-vågen!

2. Jordgubbar – ät med jordnötssmör

E-vitamin är bland annat bra för ögonen och synen. Och C-vitamin boostar E-vitamin, genom att omvandla det till en form som kroppen kan ta upp. Därför kan det vara smart att äta något som är rikt på C-vitamin, som jordgubbar eller citrusfrukter, ihop med något rikt på E-vitamin, som jordnötssmör, mandelsmör eller en kräm gjord på solrosfrön.

Annons

3. Broccoli – ät med senap

Låter kanske inte som den mest spännande kombinations – men lyssna här! Broccoli innehåller ett ämne som motverkar cancer, sulforafan. Men när vi tillagar broccoli förstör vi enzymet myrornas som gör att våra kroppar kan tillgodogöra sig det. MEN: äter du broccoli ihop med senap eller rucola, som båda är korsblommiga växter, så får kroppen i sig enzymet också!

4. Kaffe – drick med socker(!)

I vanliga fall vill vi inte uppmuntra onödigt sockeranvändande. Men studier har visat att de som dricker kaffe med lite socker i får delar av hjärnan som är centrala för koncentrationsförmåga stimulerade. Mer än de som dricker sitt kaffe svart. Alltså kan du bli mer effektiv och fokuserad! Dricker du hellre te? krydda med lite honung!

Pigg och glad med rätt mat och dryck

5. Äpple – skölj ner med grönt te

Ett perfekt mellanmål! Det fytokemikaliska färgämnet quercetin ( som främst finns i äpplen, bär och lök) och catechin (finns i grönt te och röda vindruvor) verkar tillsammans på ett sätt som motverkar att blodproppar bildas. Alltså kan kombinationen förhindra bland annat hjärtattacker.

Annons

6. Lök – ät med bröd

Tänker du satsa på en härligt fullkornsmacka till lunch? brom extra lök när du ändå håller på. Lök och vitlök innehåller svavelföreningar som underlättar för upptagningen av zink. Zink är viktigt för immunförsvaret och kroppens förmåga att läkas, och finns naturligt i fullkornsprodukter och grönsaker. Om du ogillar rå lök – testa vitlökshumus!

7. Morot – ät med avokado

Att betakaroten är nyttigt för både hy och ögon visste ni kanske redan, men visste du att kroppen behöver fett för att kunna tillgodogöra sig det? Därför är det bra att äta betakarotenrika saker som morötter, kål, spenat och melon ihop med avokado, valnötter, olivolja eller mandlar. Guacamole till morotsstavarna kanske?

Källa: Reader’s Digest

Foto: Shutterstock

Lista: Maten du aldrig ska ge till småbarn

Det här ska småbarn aldrig äta.
Annons