7 matkombinationer vi önskar att vi aldrig hade testat

11 dec, 2017 
AvHelena Sjögren
Redan på 1970-talet spårade tanken på "fusion" ur med burkfrukt i malagningen. Lagom till julen 2017 dök sedan lussekorven upp. Här är 7 matkombinationer som aldrig borde ha sett matbordets ljus!
Annons

Mattrender kommer och mattrender går, men inte alla består.

Att blanda olika kulinariska stilar inom modern matlagning kallas ibland något så fräckt som fusion. Andra slänger sig med begreppet ”foodpairing”. Men låt oss bara slå fast följande: Bara för att man kan betyder det inte att man bör.

Läs också: 6 mediciner och matvaror du aldrig ska kombinera

Här är 7 matkombinationer som aldrig borde ha lämnat idéstadiet:

1. Lussekorven

Lagom till december 2017 lanserade Pressbyrån vad de anser är korv med bröd 2.0: Lussekorven. En kokt korv i en lussebulle. Fredrik Edin, produktchef snabbmat på Pressbyrån, lyfter gärna fram att lussekatten har en söt ”briocheliknande” smak som på något sätt ska gifta sig med en varmkorv.

2. Julbordspizzan

När vi ändå är inne på temat nyskapande julmat måste julbordspizzan tas upp. Vi har en pizza med tomatsås och ost, ovanpå lägger vi sedan köttbullar, skinka med senap och prinskorv. Är det verkligen så svårt att välja mellan pizza och julbord? Singla slant om saken i stället för att köra extra allt – samtidigt.

Annons

3. Tacosemla

När Tössebageriets Mattias Ljungberg skapade semmelwrappen höjde vi på ögonbrynen, men kunde ändå se poängen. Därefter spårade det ur – totalt. Visst älskar vi svenskar vårt klassiska tacomys på fredagar. Och visst älskar vi semlor så mycket att vi börjar äta dem redan innan jul. Men någonstans måste vi dra en gräns. Ett tacoskal med mandelmassa och sprutgrädde bör förpassas till fusionskyrkogården. NU!

Läs också: Expertens tips: Så kombinerar du choklad och vin

4. Ham and bananas hollandaise

Om vi gör en tidsresa tillbaka till det ljuva 1970-talet kan vi i alla fall vara överens om att det inte fanns någon brist på kreativitet. År 1973 publicerade McCall’s Great American Recipe Card Collection ett recept på ”Ham and bananas hollandaise”. Bananerna lindades in i skinkan som sedan toppades med senap. Tio minuter i ugnen och sedan på med hollandaisesåsen innan de stackars bananerna åker tillbaka in i ugnen.

Annons

5. Chicken and waffles

Rätten har av någon anledning fått ett allt större genomslag i USA. Riktigt tjocka belgiska våfflor serverade ihop med friterad kyckling. Sverige må kallas USA:s 51 delstat, men någonstans får vi ändå dra en gräns.

6. Calskroven

Ingenting verkar vara heligt när det kommer till pizza. Här har någon tagit ett ”skrovmål” – alltså en hamburgare med pommes frites – och bakat in i en pizza. Skräpmatens främsta företrädare ett möter skräpmatens främsta företrädare 2. Resultatet: Minus och minus blir fortfarande inte plus.

Läs också: Kombinera fettlösliga och vattenlösliga vitaminer

7. Potacos

Glöm internetfenomenet ”potacos” – tacos där en potatis får agera tacoskal. Här pratar vi i stället tacokryddad palt med köttfärs i stället för fläsk. Kommentar överflödig.

Bubblaren:

Hawaiikassler

Pressat tyskt kött serverat med burkfrukt. Det ska erkännas. Den här rätten delade redaktionen i två läger, men bara genom att smaka på ordet burkfrukt kan vi vara överens om att det blir ett nej på den.

Annons

Läs också: 5 enkla sätt att kombinera frukostfavoriterna avokado och ägg

Kassler varvat med burkananas i form, toppad med fettiga mjölkprodukter som vispgrädde och creme fraiche. Ingen har någonsin kunnat anklaga kassler för att var särskilt färgstarkt och det blir inte bättre med ananas. Inte ens nästan. Burkfrukt får aldrig bli det som höjer en maträtt.

Artikeln publicerades först på Året Runt.

 

Annons