Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

7 enkla sätt att hålla dig pigg och alert under jobbmöten

12 aug, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Det är långt ifrån ovanligt att bli väldigt trött och kanske till och med somna till när man sitter på långa möten på jobbet. Även om det inte är hela världen om det händer kan det kännas pinsamt och oengagerat. Här får du sju tips på hur du kan hålla dig pigg och alert hela mötet igenom.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att hålla sig vaken på jobbmöten kan ibland kännas som en ren omöjlighet. Och det gäller även dagar då man inte känner sig trött i allmänhet. Det är något med just möten som ibland får ögonlocken att obönhörligen slå igen. Kanske känns det oengagerat eller bara långt och trist. Det här kan ju kännas både pinsamt och ohyfsat, men det finns sätt att undvika att det händer.

7 tips för att hålla dig pigg under jobbmöten

1. Hitta rätt tid

Alla är pigga på olika tider under dagen så det kan vara svårt att få till en tid då alla är sitt piggaste jag, men ta upp problemet och prata om det. Då kan ni få ha möten på olika tider och det behöver inte vara på din tröttaste tid varje gång.

Undvik också att ha långa möten direkt efter lunch när folk i allmänhet smälter mat och hjärnan inte alltid är så pigg.

Man kan också ha olika typer av möten vid olika tider. För vissa fungerar till exempel brainstorm-möten jättebra på slutet av dagen när hjärnan är lite trött och luddig. Den avslappnade hjärnan kan ibland tänka friare än den alerta. På morgonen kan det vara lämpligare att ha möten där man planerar och fattar praktiska beslut när det är bra att vara så skarp i hjärnan som möjligt.

Annons

2. …och rätt plats

Måste man verkligen sitta i ett syrefattigt konferensrum bara för att det är möte? Nej, så klart inte. Om man inte är så många som ska mötas går det att ha mötet nästan var som helst. Varför inte utomhus, på en promenad? Eller på ett närliggande kafé? Miljöombyten piggar upp hjärnan och gör att man inte blir så trött.

3. Kom förberedd

Om du sätter dig på ett möte där du inte riktigt vet vad som ska tas upp eller om du ens är en av de personer som bör vara där kommer du att zoona ut ganska snart. Sätt in dig i vad mötet ska handla om och läs in dig på det man kommer att prata om. Och om du inte känner att du kommer att kunna bidra, ifrågasätt om du verkligen ska gå dit.

4. Håll dig pigg under hela dagen

Om du lägger en bra grund med bra frukost och lunch och ställer dig upp och rör på dig regelbundet under dagen kommer du att lägga grunden för att verkligen hålla dig på tårna också under mötet, även om det är på eftermiddagen.

Annons

5. Äta eller inte äta, det är frågan?

Ska man ha med sig något att stoppa i munnen på mötet för att hålla sig pigg? Varför inte? Om det inte är något som knaprar superhögt eller luktar starkt, förstås. Kanske kan ni ha något att äta som räcker till alla? Frukt, lite nötter och vatten är perfekt mötessnacks.

6. Var engagerad!

Du kan inte sitta och somna till om du pratar. Se till att vara aktiv och engagerad i mötet och börja inte tänka på en massa annat. Om du har svårt att hålla fokus, ställ dig upp och kör mötet stående. Att skriva anteckningar under mötet hjälper också hjärnan att hålla tankarna på rätt saker.

7. Håll händerna sysselsatta

Det är kanske varken tillåtet eller lämpligt att dra upp en stickning när mötet drar igång, men en bra grej att ha till hands är en piprensare som du obemärkt kan fixa med och böja till olika figurer utan att det stör någon annan. Om fingrarna är upptagna med något kommer du inte att somna lika lätt.

Foto: TT

Artikelinspiration: BBC Health

 

Läs mer:

Sugen på en ny karriär? Poddarna som inspirerar

Chefens tips: Så gör du karriär – utan att bränna ut dig

8 anledningar att ta sömnbristen på allvar

 

Annons