Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

6 snacks som inte är så nyttiga som du tror

05 okt, 2017 
Thowe Wagner Larsson
Att hela tiden välja hälsosamma alternativ och aldrig falla för frestelsen kan vara svårt. Men även att hålla koll på vad som är hälsosamt och inte är inte alltid så enkelt.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

5 hälsosamma snacks eller mellanmålBrand logo
5 hälsosamma snacks eller mellanmål

Vissa snacks och råvaror kan man enkelt tro är nyttiga medan det i själva verket gömmer sig en hel del i innehållsförteckningen. Här är sex snacks som är onyttigare än du tror:

1. Bananchips

Torkad frukt innehåller överlag mycket fruktsocker naturligt. Men det innehåller också fiber, vitaminer och mineraler. Däremot kan färdiga bananchips som du hittar i till exempel hyllan med naturgodis innehålla mer än bara torkad banan. Gillar du torkad frukt är det alltså bättre att du gör den själv med enbart banan som ingrediens. Ugnsbaka tunna bananskivor på en plåt i så låg värme som möjligt i cirka två timmar.

Läs också: Nyttiga snacks: Så gör du sunda chips till fredagsmyset! 

2. Knäckebröd

Det finns en mängd olika varianter på knäckebröd och näringsaspekten är minst lika bred som utbudet. Att det är just knäckebröd innebär inte att det är ett nyttigt mellanmål. Läs innehållsförteckningen och håll utkik efter dåliga ingredienser palmolja, tillsatt socker och vetemjöl. Välj istället knäckebröd med få ingredienser men med fullkorn, nötter och frön.

Annons

Läs också: Recept på nyttigt fröknäcke

3. Glutenfritt bröd

De senaste åren har allt fler ställt sig bakom rön som visar på att gluten i för stora mängder är dåligt för oss, oavsett om vi är glutenintoleranta eller inte. Det har också gjort att utbudet på glutenfria produkter har ökat rejält. Men glutenfria produkter innebär inte att produkten per automatik är nyttigare än andra. I många fall innehåller den glutenfria produkten ingredienser som höjer blodsockret mer än produkten med gluten. Om du därför inte måste välja glutenfria produkter kan det ibland vara nyttigare att välja den med gluten.

Läs också: 8 saker som händer när du slutar äta gluten

4. Charkprodukter

En bit korv eller skinka som mellanmål är väl okej? Det innehåller ju stora mängder protein och bör således vara ett bra alternativ. Eller? Nej, faktum är att charkprodukter ökar risken för att drabbas av cancer. Livsmedelsverket har tidigare gått ut med en varning och tipsar om att byta ut charkprodukter mot bönor, kikärtor, linser eller tofu.

Annons

Läs också: Forskare: Välj rätt kött – och lev längre!

5. Yoghurt

Smaksatt yoghurt, oavsett om det är vanilj eller frukt, är i princip alltid sötad med socker eller sötningsmedel. Välj istället en helt naturell yoghurt och söta själv med bär, honung eller frukt. Ett tips är att mixa yoghurt med bär och lite honung i en mixer för att få till både konsistens och färg. Att mixa allt fungerar oftast bättre om man har barn som är vana vid en särskild fruktyoghurt och inte vill byta sort.

Läs också: Lista: Bästa och sämsta maten för din mage!

6. Müsli

Även müsli har ett brett utbud av sorter och därmed innehållsförteckningar. En del producenter tillsätter socker för att få en sötare smak medan andra väljer att använda naturlig sötma i form av dadlar och bär. Det är också vanligt att en del müsli använder mer fett för att få till en godare smak. Gör gärna din egen müsli istället med havregryn, vetekli, frön, torkad frukt (som du har torkat själv) och nötter.

Artikeln publicerades först på ELLE mat & vin.

Fredagsmys med nyttiga snacks och läckra sötsaker

Nyttiga snacks.

Läs också: Fredagsmys med nyttiga snacks och läckra sötsaker

 

Annons