6 matkombinationer som ger dig en rejäl hälsoboost

Mixa mera – och våga experimentera! Genom att kombinera vissa livsmedel ökar du nämligen chansen för kroppen att ta upp matens allra viktigaste näringsämnen.

Nutritionisten Rob Hobson berättar om de bästa kombinationerna för Daily Mail:

Olivolja och tomater:
Livsmedel med hög fetthalt kan hjälpa kroppen att ta upp tomaternas nyttiga karotenider, såsom Lykopen och β-karoten. Lykopen anses till exempel ha en preventiv effekt vad gäller cancer och kardiovaskulära sjukdomar.

Gurkmeja och svartpeppar:

Gurkmejans antiinflammatoriska effekt sägs få en extra skjuts av svartpeppar.

Bönor och blomkål:
Bönor innehåller järn, vilket blomkålens c-vitamin hjälper kroppen att ta upp.

Lax och créme frachie:

Lax innehåller d-vitamin, vilket kroppen behöver för att ta upp mejeriprodukters kalcium.

Grönt te och citron:

Grönt te innehåller massor av antioxidanter – och citron hjälper kroppen att ta upp så mycket som möjligt av dem.

Yoghurt och banan:
Kalciumet i yoghurten får bra hjälp av bananens inulin (ett slags kostfiber).

 

Här är några kombinationer som MåBra tidigare skrivit om:

Toppen-kombos

Bacon + apelsinjuice

Rökta charkvaror innehåller ofta konserveringsämnena nitrit eller nitrat, som sedan ombildas till skadliga nitrosaminer vid både tillagning och i matspjälkningssystemet. Nitrosaminer misstänks kunna orsaka cancer och ökar i mängd vid långvarig tillagning i höga temperaturer. C-vitaminet i apelsinjuicen motverkar ombildningen och neutraliserar den skadliga effekten.

Vinäger + mat i järngryta

Järn är viktigt för kvinnor i fertil ålder och finns naturligt i både vegetabiliska och animaliska produkter. Bästa källan är rött kött, men du kan öka nivåerna genom att laga mat i en järngryta. Grytan fäller en liten mängd järn i maten du tillagat i den, vilket gör att även vegetariska rätter blir bra järnkällor. Använder du dessutom syrliga livsmedel, som citron eller vinäger i maten, så hjälper detta till att lösa ut järn ur grytan.

Senap + kål

Sulforafan är en cancerbekämpande antioxidant som finns rikligt i kålväxter som broccoli, blomkål och brysselkål. Brittiska studier har visat att enzymet myrosinas boostar den antioxidantiska effekten ordentligt. Myrosinas hittar du i rädisor, senap, wasabi och vattenkrasse.

 

… och botten-kombos

Grönt te och leverpastejsmörgås

Grönt te hämmar järnupptagningen och är ett mindre bra alternativ om det är järnet i leverpastejen du är ute efter. Även kalciumrika drycker som mjölk och yoghurt påverkar järnabsorptionen negativt.

Kaffe + fett

Att avsluta en fet måltid med en balja kaffe är både vanligt – och mindre klokt! Studier har visat att javakoppen kan höja blodsockernivåerna till samma nivåer som hos en person med diabetes. Anledningen är koffeinet, som i kombination med mättat fett försämrar kroppens förmåga att rensa ut socker från blodet.

Fullkorn + mineraler

Grova fullkornsprodukter innehåller fytinsyra, som gör det svårare för kroppen att ta upp mineraler. Skippa därför frukostgröten om du vill ha ut maximal effekt av morgonägget. Om du blötlägger grynen innan du kokar dem försvinner en stor del av fytinsyran.

Källor: Livsmedelsverket, Svenska Livsmedel, Women’s Health, Wikipedia

 

LÄS MER:

6 matkombinationer att äta efter ett träningspass

 

Utvald läsning