Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

6 anledningar till att välja vego istället för kött

12 jun, 2017 
AvNanna von Knorring
Det är enkelt, nyttigt och dessutom billigt. Idag firas initiativet "Köttfri måndag" runtom i världen. Därför listar vi 6 anledningar att välja vego istället för kött – både idag och framöver.
Annons

Att välja vegetariska alternativ istället för kött är bättre för både miljö, hälsa, plånbok och inte minst för djuren. Om du inte vill äta helvegetariskt kan du göra en insats genom att skära ner på mängden kött du konsumerar samt genom att alltid köpa svenskt, ekologiskt kött.

Läs också: Därför är det bra att äta mer vegetariskt

Oroar du dig för att du ska få järn- och proteinbrist? Livsmedelsverket rekommenderar högst 500 gram rött kött per vecka, vilket räcker gott och väl. Dessutom finns det en mängd vegetariska alternativ som är fullproppade med järn och protein, exempelvis baljväxter, tofu och sojaprodukter.

 

Här är 6 anledningar till att välja vegetariskt istället för kött:

1. Kött är dåligt för miljön

Den globala uppvärmningen och utarmningen av vår planets resurser är knappast nytt för någon längre. Köttproduktionen står för ungefär 15 procent av världens totala utsläpp.

Annons

Läs också: De bästa sätten att få i dig protein – utan att äta kött

2. Du blir mätt på mindre

En ny dansk studie lät unga, friska män äta biffar gjorda av ärter och bönor samt av gris- och kalvkött. När männen åt de vegetariska biffarna åt de 12 procent mindre kalorier, vilket enligt forskarna förmodligen berodde på att baljväxterna innehåller mer kostfibrer som ger en mättnadskänsla. Att äta vegetariskt kan hjälpa dig att hålla vikten, eftersom du äter mindre och nyttigare mat.

3. Vego är billigare

Linser, bönor, rotfrukter och grönsaker som är i säsong är betydligt snällare mot plånboken än om du köper närproducerat kött varje dag. Dessutom har de ofta längre hållbarhet, vilket minskar matsvinnet och ger dig fler ätbara måltider. Vill du äta kött ofta, men kan tänka dig gå ner i mängd? Dryga ut din kötträtt genom att ersätta en del av köttet med grönt.

4. Kött ökar risken för cancer, hjärt- och kärlsjukdomar

Världshälsoorganisationen WHO har klassat rött behandlat kött, det vill säga charkuterier som exempelvis korv, salami och bacon, som cancerframkallande. Dra ner på köttintaget för att minska risken för tjock- och ändtarmscancer. Flera studier har även visat ett samband mellan ett stort intag av fett, salt kött och hjärt- och kärlsjukdomar.

Annons

Läs också: Minska risken för cancer – bli flexitarian

5. Det är bättre för djuren

Djurhållningen i Sverige är bland de bästa i världen. Användningen av antibiotika är låg och djuren tas bättre om hand. Men fortfarande lider många djur runtom i världen när de tvingas leva på trånga ytor och flera djur dör när de transporteras långa vägar. Välj svenskt kött, men gå ner i mängd för att efterfrågan inte ska vara större än utbudet.

Läs också: Smittad kyckling sprids – industrin går på knäna

6. Det behöver inte vara svårt

Idag finns en mängd olika substitut för klassiska kötträtter, exempelvis quornbiffar, vegobullar och sojafärs. Dessutom behöver vegetarisk mat inte handla om att ersätta köttet. Inspireras av alla kreativa recept på nätet, i kokböcker eller i tidningar. Vegetarisk mat kan vara nytänkande, smakrik och god!

Källor: Livsmedelsverket, Ica.se, Naturskyddsföreningen, Jordbruksverket, Dagens Nyheter, Göteborgs Posten, Tidningen Land
Foto: Shutterstock

 

Våga vegetariskt! 10 lätta & lättlagade recept

Läs också: Våga vegetariskt! 10 lätta & lättlagade recept

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons