5 livsmedel som ger dig mest näring per krona

kvinna i mataffär

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Tror du också att det måste vara dyrt och krångligt att äta bra, hälsosam mat? Tänk om. Det finns närproducerade näringsbomber du kan äta med gott samvete, utan att bli ruinerad. Här är livsmedlen du ska välja om du vill maxa hälsan till lägsta möjliga kostnad.

Billig och nyttig mat

1. Ägg

De kallas ibland för världens nyttigaste livsmedel och det är ingen slump. Ägg är fulla av högvärdigt protein som är skräddarsytt efter våra behov och de innehåller så gott som samtliga vitaminer vi behöver, bland annat vitamin A, B12, D, K och E. Ett ägg mättar dessutom bra, till en kostad av bara några kronor. Plus att ägg är ett av de animaliska livsmedlen som påverkar klimatet minst.

2. Havre

Havre är vårt mest näringsrika sädesslag. Det innehåller bland annat B-vitaminer, järn, magnesium, zink och den vattenlösliga kostfibern betaglukan, som är bra för både blodsocker och blodfetter. Havre är numera mycket mer än havregrynsgröt – det finns även i form av mathavre och havreris. Havregryn är 100 procent fullkorn och glutenfritt. Dessutom är det billigt.

3. Bönor

Bönor, kikärtor och linser spås bli framtidens basföda. De är rika på protein och mineraler och de innehåller långsamma kolhydrater och fibrer. Det pågår flera försök med att odla mer bönor i Sverige, bland annat på Öland. Mest prisvärda är de torkade bönorna men näringsmässigt är baljväxter på burk och tetra lika bra. Växla mellan olika typer av baljväxter för att få ett så brett intag av olika näringsämnen som möjligt.

4. Rotfrukter

Morötter, palsternacka, kålrot, rödbetor, gulbetor och inte minst potatis: våra inhemska rotfrukter är billiga, näringsrika och oftast även kalorisnåla. Potatis är dessutom en av de rotfrukter som mättar bäst per kalori. Andra fördelar är att de har en lång säsong och lång hållbarhet, vilket ger mindre matsvinn. Välj gärna rotfrukter med olika färger, då får du i dig många olika antioxidanter.

5. Kål

Precis som rotfrukter finns kål i massor av olika färger – och det är färgen som ger dig de värdefulla antioxidanterna. Kål är näringstätt, kalorifattigt, odlas i Sverige och den är billig. Växla mellan rödkål, grönkål, vitkål, svartkål, broccoli och brysselkål. Alla kålsorter är rika på kalcium, järn, fibrer, C-vitamin och betakaroten. Kål anses vara bra för bland annat tarmfloran och det verkar också skydda oss mot vissa former av cancer.

Källor: SvD, Bellybalance.se, Svenska ägg

Foto: TT

Läs mer: 

Årets bästa hälsomat: här är vinnarna av MåBra-val 2020

1 av 5 svenskar har farligt dåliga matvanor – 5 tips för att äta nyttigare!

Lär dig laga mat klimatsmart – experternas bästa tips

Mer innehåll från MåBra
Dela på: