Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

4 smarta tips som underlättar när du vill äta nyttigt

11 jun, 2018 
AvMinna Wallén-Widung
Att äta nyttigt behöver inte vara svårt eller ta tid!
Det kan vara lätt att ge efter för småätandet efter en lång dag när magen skriker av hunger. Med de här fyra smarta vardagstipsen är det mycket lättare att äta nyttigt!
Annons

Vi vet alla hur det kan vara – efter en lång dag på jobbet ropar magen av hunger och orken är knapp. Så i stället för att ställa oss vid spisen är det bra mycket lättare att bre några mackor eller köpa med färdigmat. Och fast det bara var tänkt att bli en engångsföreteelse är det snart en vana.

Läs också: Nyttiga matlådor – för dig som tröttnat på sallad

Men med några enkla knep blir det betydligt lättare att laga snabba, enkla och hälsosamma måltider. Mackorna behöver du förstås inte överge, men nu kan du spara dem till frukosten i stället.

4 smarta vardagstips som gör det lättare att äta nyttigt:

1. Fyll frysen med fisk

En portion lax med citron och sallad.
Fyll frysen med lax och skaldjur, så är en hälsosam måltid aldrig långt borta. Bild: IBL Bildbyrå

Livsmedelsverket rekommenderar att vi äter fisk två till tre gånger i veckan. Via fisk och skaldjur får vi i oss nyttigheter som vitamin D och vitamin B12, som kan vara svårt att få tillräckligt av på andra sätt.

Annons

Se till att bunkra upp med fisk och skaldjur i frysen, så har du en hälsosam middag redo på nolltid. Flera fisksorter, som torsk, går utmärkt att ta direkt ur frysen och skjutsa in i ugnen om du glömmer att tina den. Köp också hem frysta räkor – perfekt att värma upp och slänga ner i pastasåsen eller salladen.

2. Omfamna genvägarna

Hackad butternutpumpa.
När det blir stressigt – köp färdighackade grönsaker och spara en massa tid. Bild: IBL Bildbyrå

Nej, det är ingen som gillar att skala och hacka en pumpa. Det är inte heller någon som tycker att det är speciellt kul att rensa brysselkål eller hacka blomkål.

Läs också: Nå dina viktmål med vår smarta veckomeny

De dagar då tiden, lusten, orken och tålamodet tryter, kan därför affärernas färdigskalade och -hackade produkter vara en räddare i nöden. De här produkterna är ofta lite dyrare än den vanliga varianten, men kan vara värt slantarna de gånger du verkligen inte har tid att ägna timmar åt matlagning.

3. Förbered smoothies

Ingredienser för smoothie i ett glas – banan, blåbär och hallon.
Förbered dina smoothies dagen innan men mixa ihop dem när du blir hungrig! Bild: IBL Bildbyrå

Stressiga morgnar när tiden är knapp och frukosten blir lidande, är smoothies som du förberett på förhand en bra lösning. Fyll skålar eller burkar med frukt, nötsmör och andra nyttigheter du gillar (exempelvis chiafrön, cashewnötter eller kokosflingor).

Annons

Nästa morgon häller du alltihop i din mixer och tillsätter valfri vätskan – mjölk, yoghurt eller havredryck till exempel. Mixa alla ingredienser och vips har du en nyttig frukost på nästan ingen tid alls!

4. Ha alltid dessa saker i skafferiet

Sallad med bulgur, tomater, ägg och avokado.
Bulgur kokar färdigt på nolltid och är alltid bra att ha hemma. Bild: IBL Bildbyrå

De där dagarna då hungern slår till som ett knytnävsslag i magen, behöver du snabbt få i dig mat. Och visst går det blixtsnabbt att värma en mikropizza, men du lär bara bli mätt för stunden och får bara i dig begränsat med näringsämnen.

Se i stället till att alltid ha snabbkokade gryn och korn av olika slag hemma. Bulgur och mathavre är två exempel som vanligtvis inte tar mer än tio minuter att få på bordet. Också vissa rissorter blir mjuka på mindre än en kvart.

Läs också: 5 vanor folk som har matlåda till jobbet har gemensamt 

Blanda grynen med färdighackad sallad, körsbärstomater och några skivor kallrökt lax, så har du en snabb och fullgod måltid. Andra bra saker att ha hemma är ägg, förkokta bönor och linser och hummus. De hjälper dig att laga bra och hälsosam mat som inte alls behöver ta lång tid.

Källa: Time   Foto: IBL

Artikeln publicerades först på Allers.

 

Annons