Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

3 vanliga myter om chiafrön – är de så nyttiga egentligen?

29 apr, 2016 
Chiafrön är riktiga näringsbomber!
Små näringsbomber? Jodå. Chiafrön är rika på bland annat protein, kalcium och omega-3. Men är de lika nyttiga som vi tror?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

De innehåller mer nyttiga fetter än lax
Nej, det är fettsyror – till exempel omega-3 – från just fisk som är bevisat bra för hälsan. Omega-3 från växtriket tas inte upp lika effektivt och är inte heller lika inflammationshämmande på hjärta och kärl. 100 gram chiafrön innehåller visserligen mer av omega-3 än 100 gram lax, men å andra sidan är det svårt att få i sig 100 gram frön, vilket motsvarar drygt ett halvt paket chiafrön.

De är bland det mest näringsrika du kan äta

Nej. Fröna är väldigt näringsrika, men för att vi ska ta upp näringen behöver de tuggas sönder. Och eftersom de är så små är det svårt. De har också ett hårt skal som gör att de inte hinner ”smälta” på resan genom tarmsystemet. En stor del av chiafröna passerar alltså våra tarmar hela – och näringen hamnar i toaletten.

De är nyttigare än andra frön

Visserligen innehåller de en hel del protein, kalcium, magnesium och järn, men de är inte så mycket bättre än exempelvis sesam-, pumpa- eller solrosfrön. Faktum är att chia innehåller mindre fett än dessa frön – och därför också mindre av de nyttiga fettsyrorna. Dessutom är även lin- och rapsfrön rika på protein och vitaminer. Chiafrön ger alltså inte så mycket extra näring jämfört med andra frön.

Källor: Metro, Viktcoachen Marie Tegnér, Livsmedelsverket

Annons