16 livsmedel som du trodde var glutenfria – men inte är det

Gluten kan finnas i både sushi och hamburgaren.

Gluten har blivit någon som många undviker av olika anledningar – men det är långt ifrån alla som är överkänsliga mot gluten eller lider av celiaki, glutenintolerans. Men den som verkligen vill utesluta alla former av gluten helt får vara vaksam på innehållsförteckningarna – för gluten gömmer sig nämligen lite varstans, även där man minst anar det.

Här har vi listat några vanliga matvaror som du som är väldigt känslig mot gluten bör undvika eller välja bort. Men kom ihåg att det ofta finns alternativ som är glutenfria!

Choklad

Förutom de uppenbara sorterna som Kexchoklad och andra typer av chokladdoppade kakor så kan helt vanlig ren choklad innehålla spår av spannmål som innehåller gluten.

Sushi

Du kanske brukar äta de små rullarna inlindade i sjögräs? Dessa innehåller ofta crabsticks, som kan innehålla vetestärkelse. Det finns också vissa som påstår att wasabipastan som ofta används som smaksättare till sushi kan innehålla gluten, med det har vi inte funnit några exempel på. Kolla på innehållsförteckningen på förpackningen.

Soja

En flaska klassisk sojasås finns i de flesta hem idag. Vanliga ingredienser är vatten, sojabönor, vetemjöl och salt. Däremot behöver den glutenkänslige inte välja bort soja helt för det. När man gör sojasås  fermenteras sojabönor tillsammans med det rostade vetet. Sedan extraheras sojasåsen, och i det här steget försvinner gluten ur såsen. Enligt Livsmedelsverkets omfattande tester på olika sojasåser finns inga spår av gluten i dem.

Frysta köttbullar

Många typer av färdiga köttbullar innehåller ströbröd som stabiliserar och får köttet att hålla ihop, och detta innehåller ofta vetemjöl. Det finns dock glutenfritt ströbröd, så kolla på förpackningen innan du lägger ner köttbullarna för gott!

Korv

Exempelvis isterband kan innehålla korngryn som innehåller gluten. Det finns också uppgifter om att chark kan innehålla gluten som stabiliseringsmedel. Läs alltid innehållsförteckningen om du är osäker – det finns också gott om korvar utan gluten.

Lakrits

En besvikelse för glutenintoleranta lakritsälskare! Det svarta guldet på godishyllorna innehåller ofta vetedextrin, vetemjöl eller vetestärkelse.

Pommes frites

Borde bara vara potatis, olja och salt kan man tycka, men dina färdigköpta pommes kan innehålla maltodextrin som innehåller små mängder gluten (anses dock vara säkert för personer med celiaki att äta), men de kan också friteras i samma kärl och med samma olja som veteprodukter. Vissa sorter innehåller även vetemjöl.

Dressingar

Vissa dressingmixer du kan köpa som pulver på påse kan innehålla spår av gluten. Vi har inte sett några färdigblandade varianter som innehåller gluten.

Chips

Älskade fredagsmys! Tyvärr kan kryddorna innehålla vete eller spår av vetemjöl. Vissa typer av chips, som Pringles, innehåller vetestärkelse.

Soppor

Färdiga soppor innehåller ofta vetemjöl som förtjockningsmedel…

Såser

…likaså med färdiga såser. Vetemjöl är vanligt förekommande som förtjockningsmedel, men vissa innehåller även maltvinäger, som den klassiska HP-såsen. Det gäller även pulvermixer.

Friterad mat

Mycket som köps färdigfriterat har doppats i en frityrsmet som ofta innehåller vetemjöl. Exempel är halloumi- och kycklingnuggets och färdigpanerad schnitzel.

Vegoburgare

Vegoprodukter som ska ersätta vanliga kötträtter, som hamburgare, nuggets och schnitzel, bland dessa ser vi flera sorter som innehåller vetemjöl.

Nötmixer

Vissa nötmixer kan innehålla vete i kryddningen eller i eventuella dragéer. Läs på innehållsförteckningen.

Öl

Nästan alla öler innehåller gluten eftersom några av grundingredienserna är spannmål som används vid framställningen av malt. Det finns idag flera glutenfria öler att välja på på Systemet.

Bars

Både müslibars och proteinbars kan innehålla veteflingor, vetemjöl eller spår av gluten – läs noggrant på förpackningen.

Källor: Prevention, mathem.se, Spoon, SCUF.se  Foto: TT

Läs mer:

Forskning: Snart kan det finnas vaccin mot glutenintolerans

Supermat: Så tar du bort gluten från din kost

Godaste glutenfria brödet för alla mackälskare!

Utvald läsning