11 vackra blommor som du dessutom kan äta

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Flera av dessa blommor finns i våra trädgårdar och internet är fullt av tips på hur vi kan tillreda dem.

Men för att inte sätta i oss något giftigt ringde vi upp Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

Här är blommorna du kan äta helt utan risk – så länge de inte är besprutade:

Läs även: Så får du mördarsniglarna att förinta sig själva!

1. Kamomill

Kamomillblomman brukar oftast torkas och bryggas till te, men går också att äta rå eller användas i drinkar, bröd eller efterrätter. Smaken är milt söt och påminner om äpple.

 

2. Rosenblad

Rosor är en utmärkt dekoration vid vilken tillställning som helst, och så länge de inte besprutade går bladen även utmärkt att äta, kanderade eller som smaksättare i saft, sylt, sorbet, snaps och muffins. Och ju mer de doftar desto mer smak.

 

3. Gurkört

De sägs ”göra sinnet glatt”, är lätta att odla och smakar lätt av gurka. De stjärnformade blå blommorna piggar upp vilken sommardrink som helst och i Storbritannien har de använts i sallader sedan Shakespeares tid.

 

4. Indiankrasse

Indiankrassen peppriga blommor och blad passar perfekt om du vill ge extra sting åt en efterrätt eller sallad. De färgstarka gula och röda bladen gör inte saken sämre. Däremot ser de lite sorgliga ut i varm mat.

 

5. Violer och penséer

Viol är med sin karaktäristiska smak en klassiker i söta bakverk, men passar även utmärkt i sallader eller lemonad.

 

6. Gräslöksblommor

Ger en mild smak av gräslök och ett vackert lila inslag i allt från soppor till kanapéer. Även blomknopparna från backlök, sandlök och skogslök är ätbara och bra till sallad.

7. Ringblomma

De brandgula kronbladen har en mjukt bitter ton och kan strös över sallad eller kokt ris för ett extra färgstänk. Går, liksom alla ätbara blommor, även att frysa in i isbitar för att pigga upp sommardrinken.

 

8. Syrén

För den som vill göra syrensocker, saft eller marmelad gäller det att passa på i maj och juni innan syrenen blommar över. Samtliga syrenarter ska enligt Giftinformationscentralen vara ofarliga att äta för oss människor.

9. Lavendel

En stark arom som bäst lämpar sig i bakverk och efterrätter, men som även kan ge ett spännande smakinslag i köttmarinader.

10. Squash- och pumpablommor

Att skörda squash och pumpa är en höjdpunkt i trädgårdslandet, men faktum är att även de söta blommorna går att äta. Formen gör dem perfekta att fylla och fritera, eller använda som de är i soppor, bakverk och sallader. Här hittar du fler recept.

11. Biologens egna favoriter

Även kryddtagetes, nejlika, fuchsia och solros går att äta, men om biologen Didrik Vanhoenacker får välja finns det klart bättre alternativ.

– Jag har lite svårt för den där parfymerade badvattensmaken hos till exempel rosor, även om viol kan vara riktigt gott. Hade jag valt en blomma som är dekorativ och ändå smakar gott hade jag valt en kryddört. Rosmarinblommorna är till exempel både vackra och smakar gott, säger han.

Läs även: 19 svalkande och smala glassrecept

Läs även: Så fixar du glassen – på chiapudding!

Läs även: 8 smarta sätt att göra efterrätten nyttigare

Redaktionens tips
Dela på: