Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

10 rätterna svenskarna helst äter på helgen

10 jun, 2017 
Vad består en typiskt svensk helgmiddag av? Enligt en ny rapport är det biff, kyckling eller tacos som oftast hamnar på våra tallrikar 2017.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Matkommunikationsbyrån Food & Friends släpper varje år en rapport där de kartlägger svenskarnas matvanor och matbeteenden. I år kan man bland annat se att intresset för vegetarisk mat fortsätter att öka medan soppan tappar mark i de svenska hemmen.

Läs också: Nyttiga middagar – du får 7 goda recept!

Tio rätter står för 60,2 procent av svenskarnas helgmat, och den absoluta favoriten är biff med tillbehör. På en stark andraplats kommer kycklingrätterna och vår gamla hederliga fredags-tacos kommer trea.

Man kunde även se att intresset för att äta ute på restaurang har minskat, och att det blir allt vanligare med ensammiddagar – både i Sverige och globalt.

Den största anledningen till att svenskarna äter ensamma är enligt rapporten att de inte har någon att äta med (34 procent). Andra orsaker är att man vill vara för sig själv (15 procent), att man har bråttom (13 procent), att man vill se på tv eller kolla mobilen (12 procent) eller att man jobbar samtidigt (8 procent).

Källa: Matrapporten 2017

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons