Hudvård Hårvård Nagelvård Shopping Träningskläder

Klara Doktorow om ingreppshetsen: "Ett strukturellt problem"

03 feb, 2023
kvinna som fyller läpparna samt Klara Doktorow
En ny undersökning visar att svenska kvinnor ofta får oombedda rekommendationer om att förändra sitt utseende med olika skönhetsingrepp – och över hälften genomför dem också. Medieprofilen Klara Doktorow är en av de som ryter ifrån.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Injektionsingrepp och skönhetsoperationer ökar världen över. De senaste fyra åren med hela 33 procent och siffran fortsätter att stiga. I dagsläget förs ingen statistik över antalet skönhetsingrepp i Sverige, men i branschen ser man även här en klar ökning och normalisering av estetisk kirurgi och injektioner.

10 Hollywoodstjärnor som säger nej till skönhetsingreppBrand logo
10 Hollywoodstjärnor som säger nej till skönhetsingrepp

Att gå på ansiktsbehandling och få nya komplex

Nu visar en ny rikstäckande undersökning från Demoskop, på uppdrag av hudvårdsföretaget Mantle, att så mycket som var femte svensk kvinna fått en negativ kommentar och oombedda rekommendationer att förändra något i sitt utseende under en ansiktsbehandling på salong.

Annons

För att bli vackrare och se yngre ut

De vanligaste argumenten var att det skulle ge ett vackrare utseende och få den tillfrågade att se yngre ut.

En tredjedel av de som fick kritik säger att deras relation till sitt utseende påverkades negativt av det – och över hälften av kvinnorna valde att utföra det rekommenderade ingreppet.

– Vi valde att göra en rikstäckande undersökning för att se hur vanligt det här faktiskt är. Vi dömer ingen som väljer att göra skönhetsingrepp, men tycker att det ska vara kvinnans egna val, utan yttre påtryckningar, säger Josefin Landgård, medgrundare och VD på Mantle.

Nya vanor på 21 dagar!

Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.

Läs mer och anmäl dig här!

Klara Doktorow om skönhetsingrepp

Klara Doktorow om skönhetsingrepp
Klara Doktorow berättar utifrån sin egen upplevelse.
Foto: Privat.

Programledaren och medieprofilen Klara Doktorow är en av dem som varit med om detta.

– På en salong fick jag en gång oombedda konsultationer om allt jag skulle kunna ändra i mitt ansikte, allt som var lite snett, rynkigt och asymmetriskt. Jag började se sånt jag inte ens tänkt på förut och det påverkade min självkänsla.

Annons

När frågan kom blev hon ställd och kom inte sig för att göra mer än att nicka. Efteråt övervägde hon faktiskt i svaga stunder att göra ingreppen.

– Jag trodde faktiskt inte där och då att det skulle påverka mig så mycket som det gjorde, berättar hon.

Blev ett wake up-call

Innan hon fick de oombedda råden hade hon faktiskt testat botox och fillers i mindre dos, men när hon smält upplevelsen blev det här ett riktigt wake up-call. Idag har hon insett att det är just de detaljerna som faktiskt gör det till just hennes utseende.

– Det är också sådant jag uppskattar i andras ansikten. Det lite mindre perfekta, det är personlighet! Med botox och fillers får alla samma mimik och ansiktsuttryck, jag tycker det är så trist.

En insikt hon hoppas att fler ska komma till.

Ett strukturellt problem i samhället

– Det känns som operationer och injektioner snart är lika vanligt som att gå till frisören och det gör mig ledsen. Salongerna har såklart en del i detta, men det är framför allt ett strukturellt problem i samhället i stort som jag tycker är viktigt att vi pratar om och försöker förändra, säger Klara och fortsätter:

Annons

– Vi måste börja inse att vi framför allt låter män tjäna pengar på våra osäkerheter, och att osäkerheterna skapas av en industri som inte bryr sig om nåt annat än att tjäna pengar. Det kanske är kvinnor som gör injektionerna, men det är ofta män som äger marknaden och produkterna.

Klara är själv mamma till två döttrar och en son. Inför barnen försöker hon att avdramatisera ämnet utseende och istället föregå med gott exempel och prata snällt om både sitt eget utseende och andras.

– Det börjar redan med smink, att känna sig fin osminkad och att sminka sig ibland för att det är kul. Men absolut inte nödvändigt för att duga eller ”se pigg ut”.

Undersökningen utfördes mellan 22 december 2022 till 9 januari 2023. Den genomfördes genom webbintervjuer där 1 017 kvinnor i åldrarna 18-65 medverkande och resultatet är riksrepresentativt.

Foto: TT

Annons