Artikeln innehåller reklamlänkar

Torr och kliande hårbotten? Här är 5 vanliga misstag

Det är inte bara ansiktet och kroppen som kan lida av det kalla klimatet under vinterhalvåret. Även vår hårbotten påverkas och kan bli torr, strama, klia och till och med börja flagna.

Läs också: Hur får jag tjockare hår? Experten svarar!

Rätt produkter är visserligen A och O, men det finns andra saker du kan göra för att förebygga den krackelerande känslan. Och vissa misstag du ska undvika som faktiskt kan förvärra situationen.

5 vanliga misstag som kan förvärra din torra hårbotten – och hur du undviker dem:

Föning med värme

Det är inte bara ett kallt och blåsigt utomhusklimat som påverkar hårbotten negativt, även den torra inomhusluften gör sitt. Och då är det ganska enkelt att räkna ut att värmeföning inte är det klokaste att göra när din hårbotten börjar strama och klia.

Läs också: 8 orsaker till kliande hårbotten

Tips: Undvik att utsätta hårbotten för värme från exempelvis hårfön och stylingredskap i den mån det går. Lufttorka hellre håret eller föna inte på det varmaste – och inte heller varje dag.

Om du ändå måste föna och styla: Värmeskydd från Lernberger Stafsing (länk till butik) skyddar håret mot slitage. Läs mer och köp här. (länk till butik)

Överdrivet tvättande

Att tvätta håret varje dag tröttar ut hårbotten och kan rubba den naturliga balansen som håller den återfuktad. När det är kallt ute och torrt inne är din hårbotten extra utsatt och känslig för att övertvättas.

Läs också: 10 tips som håller håret hälsosamt

Tips: Sprid ut schamponeringen och tvätta inte håret varje dag. Det kan kännas jobbigt att avvänja håret till en början, men det är definitivt värt det.

När du tvättar: Schampo från Maria Nila (länk till butik) som behandlar och förebygger mjäll och hårbottenproblem. Läs mer och köp här. (länk till butik)

Sträva efter att tvätta håret två gånger i veckan, däremellan räcker det att skölja igenom kalufsen med varmvatten och lite balsam.

Foto: Dan Gold/Unsplash

Uttorkande produkter

Precis som att du inte vill smörja in ansikte och kropp med uttorkande krämer bör du se upp med vad du använder på huvudet. Det många inte tänker på är att schampo kan torka ut hårbotten och det gäller främst varianterna som innehåller sulfater. Sulfaterna tillsätts för att schampot ska löddra och är uttorkande för både hår och hud.

Läs också: Så stylar du ditt hår – efter din ansiktsform

Tips: Undvik produkter med sulfater, ämnet kan även gå under namn som sodium laureth sulfate och sodium lauryl sulfate. Välj istället skonsamma produkter som vårdar och ger fukt till både hår och hårbotten.

Välj istället: Sulfatfritt schampo från Schwartzkopf (länk till butik), främst för färgat hår. Läs mer och köp här. (länk till butik)

Fel stylingprodukter

Det är inte bara schampot som kan verka uttorkande för hårbotten, även produkterna du har i håret kan påverka den naturliga balansen och för starka ämnen kan leda till klåda, en stramande känsla och hudflagor.

Tips: Välj stylingprodukter med skonsamma ämnen. Har din hårbotten redan tagit stryk finns det en mängd vårdande produkter som är anpassade för att återställa balansen och ge extra fukt.

Läs också: Hårvård: 10 missar du gör som förstör håret

Undvik produkter som innehåller uttorkande alkohol. Dessa brukar finnas i vissa hårsprayer och hårmousse och kan gå under namnen alcohol denat, propanol, SD alcohol, propyl alcohol och isopropyl alcohol.

Styla istället med: Vårdande och mjukgörande stylingkräm från Living Proof (länk till butik) mot frissigt hår. Läs mer och köp här. (länk till butik)

Uttorkande mat och dryck

Kosten har stor betydelse för hur vi mår, så självklart kan din hårbotten påverkas av vad du stoppar i dig.

Tips: Återfukta kroppen inifrån genom att hålla dig återfuktad – slarva inte med att dricka vatten. Nyttiga omegafetter, som bland annat finns i fet fisk, avokado och nötter, kan också göra gott för din hårbotten. Alkohol och mycket kaffe kan däremot verka uttorkande.

Bossta med: Omega 3-tillskott från Pharbio (länk till Apotek Hjärtat), omega 3, magnesium och vitaminer. Läs mer och köp här. (länk till Apotek Hjärtat)

Källa: Kurera, Schwarzkopf, The every girl Foto: Alex Suprun/Unsplash

Artikeln publicerades först på Femina.

Utvald läsning