Läkarens varning för vanliga ingreppet: "Kan behöva löständer vid 40"

Kvinna med tandkronor.
Slå på ljud

Influencers som Paulina ”Paow” Danielsson och Marcelo Peña är bara några som har gjort det allt vanligare skönhetsingreppet att sätta in tandkronor. För att få ett, enligt många, perfekt och vitt leende, vässas ens tänder ner till små piggar, som tandläkare sedan fäster tandkronorna på. Det är inte ovanligt att profilerna får det omfattande tandingreppet gratis, eller åker till Turkiet för att göra dem.

Men nu varnar tandläkare för den växande trenden, som de menar förstör ens leende för resten av livet, och kan innebära att man måste ha löständer vid en så tidig ålder som 40 år.

Måste bytas ut var tionde år

Daily Mail lyfter den brittiska tandläkaren Manouchehri från London, som i en pedagogisk video på TikTok förklarar varför skillnaden mellan tandkronor och det snällare alternativet tandfasader. Medan fasader fästs på tandens framsida, så kräver kronan att tanden den ska ersätta borras ner till grunden.

”Att skala ner tänderna till små piggar kommer skada nerven. Du kommer behöva en rotfyllnad någon gång i ditt liv. För det andra så behövs fasader och kronor bytas ut var 10-15 år”, säger hon.

Tandläkaren varnar: Kan behöva löständer

Tandläkaren ger ett exempel att om en kvinna som nyss har blivit myndig slipar ner sina tänder för att skaffa tandkronor, så kommer hon behöva byta ut dem fyra eller fem gånger under en livstid, minst. Utöver den ekonomiska kostnaden finns det också risken att att hennes nedslipade tänder inte håller för att byta så många gånger.

”Så hon är en vacker ung kvinna och hon har förstört sina tänder möjligtvis för resten av sitt liv, och kan behöva löständer vid 40 års ålder. Jag personligen skulle inte välja det, skulle du?”, skriver hon på TikTok.

En annan läkare fyller i med liknande varningar.

”När du väl filat ner dina tänder till små pluttar så finns det ingen återvändo. Jag ber dig, om du vill göra en skönhetsbehandling för tänderna, så hitta en tandläkare med bra rykte som gör ingreppen”, skriver hon enligt Daily Mail.

Foto: TT

...

Läs mer:

Forskning: Nytt symtom på covid-19 hittat

Så slutar du gnissla (eller pressa) tänder

Ny trend bland unga: Slipar ned sina tänder med nagelfil