Syror i hudvård – hur bra är de egentligen?

11 maj, 2021 
Kvinna löddrar in ansiktet
Syror i hudvård är både hett och hyllat. Genom att ta bort döda hudceller ska de göra huden fräschare. Men är det bra att ta bort hudens yttersta lager? Så här säger hudexperten!
Annons
3 hudvårdstips för dig med mogen hy
3 hudvårdstips för dig med mogen hy

Syror som AHA, BHA och PHA ska hjälpa mot en lång rad hudproblem, allt från pigmentfläckar och solrynkor till trist hudton. De används för ansiktsbehandlingar på salong och tillsätts i flera olika typer av produkter för hemmabruk, till exempel rengöringar, ansiktsvatten och crèmer.

Syror har ett lågt pH-värde och är därför frätande. Lägger man syror på huden fräter man alltså bort en del av det yttersta hudlager, hornlagret, som består av döda hudceller. Det kallas exfoliering eller peeling.

Men hur bra är det för huden egentligen? Vi har pratat med Pyra Haglund, som är läkare på Stureplanskliniken.

Varför ska man ta bort döda hudceller med syror, har inte de till uppgift att skydda huden?

– Jodå, de döda cellerna på hudytan är det vi normalt kallar hornlagret. Men det är anpassat för ett stenåldersliv där vi vistades utomhus större delen av tiden. Vi hade ett helt annat slitage på huden då jämfört med idag när vi är mycket inomhus och har en helt annan livsstil med rengöring och hudvårdsprodukter, säger hon.

Recept.se Nyhetsbrev
Annons

Pyra Haglund berättar att huden förnyas hela tiden med nya celler underifrån och så länge man inte tar bort hela hornlagret så finns det kvar ett tillräckligt skydd ändå.

Vad kan man förvänta sig för effekt av syror?

– Beroende på vilken syra man använder kan de föryngra huden, ge glans och lyster, jämna ut en del mindre pigmentfläckar, djuprengöra huden och motverka acne, säger hon.

Läkeren Pyra Haglund på Stureplanskliniken i Stockholm
Pyra Haglund är läkare på Stureplanskliniken i Stockholm.

Så fungerar AHA, BHA och PHA-syror

  • AHA-syra (alpha-hydroxy acids) bryter ner döda celler på hudytan och ger en slät, mjuk hud med glans och lyster. AHA är en hel grupp med fruktsyror och finns under namn som glykolsyra, mjölksyra och mandelsyra.
  • BHA-syra (beta-hydroxy acid) är en salicylsyra. Den är antiinflammatorisk och fettlösande och passar en fet acnehud. Den är mildare än AHA-syrorna.
  • PHA-syra (poly-hydroxy acids) är de mildaste syrorna i gruppen och passar känslig hud som kanske inte tål AHA-syror. PHA har en liknande effekt som AHA och BHA men är inte lika kraftfull.

Vilka hudproblem rår syrorna inte på?

– Det finns förstås en begränsning i hur stor effekt syrorna ger. Om man har en mycket rynkig, åldrad eller mycket pigmenterad hud eller många acneärr kan man behöva behandling på klinik med starkare syror, säger Pyra Haglund.

Så vänjer du huden vid syror

Olika hudtyper reagerar olika mycket på syror i hudvårdsprodukter. Vissa kan bli lite torra och röda, andra kan få plitor, utslag och irritationer. Då handlar det ofta om att man har gått för fort fram med syran.

Annons

– Om man har en tjock och tålig hud kan man använda ofta använda produkter med syror varje dag. Har man en känslig hud kanske inte klarar av syraprodukter mer än varannan eller var tredje dag/natt.

Pyra Haglund rekommenderar att man vänjer huden långsamt.

– Det kan ta några veckor, bäst är att smyga in en ny syraprodukt varannan dag och lyssna på kroppens signaler.

Foto: TT

Annons