Så får du det perfekta gråa håret – utan att gå till frisör

kvinna med grått hår
Slå på ljud

Att bli gråhårig är inget som sker över en natt – det är en process.

Det börjar med de där första vita hårstråna som sticker ut från kalufsen, och med tiden blir det allt fler. Till slut kommer man till ett stadie då man får bestämma sig för om det är dags att omfamna det grå håret eller om man ska fortsätta färga över det.

Sunnie Brook är kändisfrisör, och delar med sig av sina bästa råd för att ta hand om grått hår i In Style. Hon tycker att en bra lösning för en snygg övergång till grått hår är att matcha håret som fortfarande inte är grått med de gråa stråna.

– Om du färgar håret kan det minska tiden du måste ta hand om det, det sparar tid och ger en känsla av frihet i ens skönhetsrutin. Det kan också ändra hur hyn uppfattas och framhäva dina drag på ett nytt sätt.

En annan bra sak med grått hår är att de grå hårstråna är tjockare, och gör håret med voluminöst.

– Naturligt gråa hårstrån är vanligtvis tjockare och grövre än hår som har pigment, så man märker att ens hår känns tjockare när det gråa håret växer ut, säger kändisfrisören Priscilla Valles till samma magasin.

Så byter man hårfärg hos frisör och hemma

Om man ska göra en övergång till grått hår hos en frisör på salong, så föreslår Brook att man ber frisören att byta till semipermanent hårfärg.

– Mina klienter som vill göra en övergång till att visa vad jag kallar för sitt ”glitter” tydligare, de brukar jag föreslå att de ska byta från permanent hårfärg till semipermanent. Det ger fortfarande täckning men med en mjukare linje vid utväxt, säger hon.

Vill man hellre göra övergången till grått hår hemma, nu under pandemin är det många som inte vill eller kan gå till frisören, så finns det bra sätt att göra det på. Även där ska man välja en toning eller semipermanent färg i stället för den vanliga permanenta hårfärgen.

– En semipermanent färg täcker inte 100 procent av de gråa håren som en permanent hårfärg gör, så det hår ser mer nyanserat ut, och det får inte den skarpa utväxten i rötterna när håret växer ut. Man kan använda det medan håret växer ut, och det går att tvätta ut helt när håret vuxit tillräckligt för att man ska kunna omfamna det grå håret helt, säger Valles.

Tar man hand om sitt grå hår hemma får man dock vara inställd på att färga håret ofta om man inte vill att utväxten ska synas. Det kan också vara bra att färga håret med silvershampoo för att neutralisera de gula tonerna som ibland slår igenom, menar frisörerna.

Naturligt grått hår är också av naturen mer fuktfattigt och därmed också lite grövre och hårdare. Därför kräver det också lite extra omsorg.

— Man kommer långt med ett bra fuktgivande schampo, balsam och inpackning. En bra inpackning kan göra en enorm skillnad om håret är torrt, vilket grått hår ofta är, säger Mirre Dehlin, frisör på salong Mirres Frisörer i Stockholm.

Foto: TT