Stress gör oss gråhåriga – men det går att få tillbaka färgen

gråhårig
5 saker du inte visste om grått hår
1:07

Efter reklamen: 5 saker du inte visste om grått hår

(1:07)

Slå på ljud

Man brukar ju säga att någon ger en gråa hår, när man blir stressad. Och faktum är att det ligger någonting i det. Men det händer inte i en handvändning förstås, hår som redan har vuxit ut ändrar inte färg.

En ny studie från Columbia University visar att det går att koppla psykisk stress till grå hår. Faktiskt så kom de fram till att stress både kan påskynda att vi blir gråhåriga men även att vi faktiskt kan vända det till viss del, genom att stressa ner.

Ny forskning: En del kan få tillbaka hårfärgen igen

Forskarna säger själv att de blev förvånade över att upptäcka att hårfärgen faktiskt kan återgå till den vanliga om man stressade ner. Det här ger också större förståelse för åldrande generellt, säger dr Martin Picard som är en av författarna till studien.

"Att förstå de mekanismer som gör det möjligt för 'gamla' grå hår att återvända till sin 'unga' pigmenterade form kan ge nya ledtrådar om människans åldrande i allmänhet och hur det påverkas av stress", säger Picard om studien.

Han menar att det kommer mer och mer bevis på att mänskligt åldrande inte bara är en linjär biologisk process utan att åldrandet kan gå lite fram och tillbaka.

Håret påverkas bland annat av stresshormoner

Han jämför också våra hårstrån med åldersringarna i en trädstam och menar att det faktiskt finns gott om information om vår livshistoria där i. Håret påverkas medan det fortfarande är under huden, innan det växer ut, och då bland annat av stresshormoner.

I studien jämförde tittade man ingående på personers hårstrån och analyserade dem samtidigt som man gick igenom personernas anteckningar i stressdagböcker. Det var så man såg att när man stressade ner så kunde färgen återvända.

kvinna börjar få gråa hår

Till exempel så berättar Picard om en person som helt ändrade färg när hen kopplade av:

"Det var en person som åkte på semester, och fem hårstrån på den personens huvud återgick till att bli mörka under semestern, synkroniserade i tid", säger han.

Det är förstås inte alla som kan få tillbaka sin färg igen

Forskarna tror att det hela hänger ihop med mitokondrierna i våra celler, som brukar kallas cellernas kärnkraftverk.

"Mitokondrier är faktiskt som små antenner inuti cellen som svarar på ett antal olika signaler, inklusive psykisk stress." Förklarar Picard i studien.

Men det är förstås inte så att alla som börjat bli gråhåriga bara kan ta det lite lugnare för att få tillbaka hårfärgen de hade förut. Det handlar framför allt om personer som blir gråhåriga i ung ålder när det gäller att kunna vända processen.

Picard förklarar det som att vi når en tröskel, på grund av biologisk ålder eller andra faktorer, och när vi kommit över den så kommer håret att bli grått hur som helst.

Källa: Science Daily Foto: TT

Utvald läsning