HudvårdHårvårdNagelvårdShoppingTräningskläder

Sminka smala läppar – tips för naturligt fylligare intryck

23 jun, 2023 
ung kvinna målar läppglans till vänster. Till höger äldre dam med läppenna
Det finns inget rätt eller fel när det kommer till läpparnas utseende eller storlek. Men om man har tunna läppar och vill att de ska poppa i någon härlig färg kan man behöva lite teknik. Som tur är finns en hel drös med sminkhacks för att få en smal läpp att kännas fylligare – utan att det behöver se överdrivet ut. Makeup-artisten Isatou Aysha Jones ger sina bästa läpp-målar-tips!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

I takt med att man blir äldre blir läpparna lite tunnare och smalare – det är helt naturligt och har att göra med att kroppens produktion av kollagen minskar. Det vill säga proteinet som påverkar huden och läpparnas fyllighet och spänst. Det är inte nödvändigtvis något fel i det. Alla ser vi olika ut – och gillar också olika. Men har man varit van att sminka en fylligare läpp, och nu plötsligt står inför en annan verklighet – kanske man behöver lära sig lite nya knep.

MåBra frågade makeup-artisten Isatou Aysha Jones om vad man kan tänka på när man målar läppar, för ge dem lite volym på ett sätt som inte ser konstlat ut. Hon arbetar som Creative director och Customer success manager på proffssminkmärket FÄRG MAKEUP & ACADEMY, så hon vet definitivt vad hon pratar om. Här är hennes bästa knep.

Isatou Aysha Jones
...

isatou aysha jones
Aysha tycker det är viktigt att smink är kul – inte något man känner att man MÅSTE ha för att känna sig fin!

Ålder: 37
Bor: Tensta, Stockholm
Gör: Makeup-artist & customer success manager på FÄRG MAKEUP & ACADEMY

Markera med läppenna utanför läpplinjen

Klassiska tricket för att ge illusion av lite mer läpp är att markera läpplinjen med en läppenna strax över där den slutar egentligen. Men det är inte alltid helt lätt att få till snyggt.

Annons

– Är man nybörjare, och vill ha ett naturligt resultat rekommenderar jag att man börjar med en läppenna som är väldigt lik ens egen hudton, säger Isatou Aysha Jones.

Det går inte att bli så fel då, menar hon. Lite klurigare blir det om man vill ha en mörkare nyans av läppenna.

makeup-artist målar äldre kvinna med läppenna

– Då kan man behöva ha mycket tålamod och måla i omgångar, små små steg uppåt, för att skapa en symmetrisk och realistisk amorbåge.

– Proffsen använder också den mörka pennan för att dra lite sträck utåt mitt på läppen, så att det ser lite veckat ut. Det ger ett naturligt slutresultat.

Testa "ombreläppar" – åt båda håll

Med ombre menar man att en färg övergår till en annan i samma färgskala. Denna metod kan man också testa för att få en fylligare look, utan att riskera att måla allt för skarpa linjer.

Annons

– Tänk som en blomma. Blombladen brukar ha en färg längst ut och en annan nyans i mitten.

Vanligast är att du har mörkare runt om, och ljusare innantill. Men det går precis lika bra att göra ljusare runt om och en lite mörkare nyans i läppens mitt, menar Aysha.

– Du kan ha en lite mörkare läppenna som du använder först för att markera läppen med. Sen använder du samma penna också lite grann in på läppen. Men längst in på läppen har man en ljusare penna som man målar med. Eller tvärtom.

ung kvinna med ombre läppar
En variant på ombre-läppar med ljusare i mitten, och en mörkare ytterkant.

Sen kan du badda lite lätt med fingret på läppen så att konstrasterna flyter samman.

Våga addera glans

Det är inte bara tonåringar som har läppglans! Ett lätt genomskinligt glans över din läppbas (förslagsvis ovan ombre-metod) passar absolut med en mer mogen sminkning.

Annons

– Vill man ha fylligare läppar ska man absolut använda glans. Det gör att allt ser större ut. Medan om man vill skapa en illusion av mindre läppar så ska man ha matt.

äldre kvinna tar läppglans
Ett enkelt beigt läppglans passar de flesta åldrar, hudtoner och hudtyper!

En minnesregel är att ljusa färger generellt gör så att något ser större ut, medan mörka färger förminskar eller döljer, förklarar Aysha, även om hon inte tycker man ska stirra sig blind på det.

– Jag tycker inte man ska tänka så mycket på det. Ha den färg du tycker är fin! Smink ska vara kul – så våga leka med det och testa olika färger eller stilar!

Annons