Torr hyHudvårdHårvårdNagelvårdPsoriasisRosaceaSminkShopping

Frisören: Våra hår blir alltmer slitna – detta är anledningen

12 mar, 2021 
slitet hår metaller vattnet
De senaste åren har vår hårkvalitet försämrats och stråna blivit allt frissigare. Förändringar i duschvattnet är en av de främsta faktorerna, förklarar frisören Natasha Toloue.
Annons

Ett lent och glansigt hår med starka, friska strån är något många drömmer om. Men detta blir allt svårare att uppnå – de senaste 30 åren har vi snarare fått mer och mer slitna strån och frissigare hår, menar frisören Natasha Toloue, som driver salongen Natasha Sthlm på Östermalm.

– Jag har sett en stor hårförändring. Naturligt glansigt hår har minskat och friss är det nya. Inte ens våra ungdomar har glansigt släta hårstrån längre, säger hon.

TV: Vitaminer för hud och hår – här är de viktigaste!Brand logo
TV: Vitaminer för hud och hår – här är de viktigaste!

Spår av metaller i vattnet

Visst kan vårt ökande användande av värmeverktyg och stylingprodukter ha en inverkan, men samtidigt har produkterna blivit allt bättre och mer skonsamma. Den främsta anledningen är snarare att vårt vattnet vi tvättar håret med förändrats genom åren, menar Natasha Toloue.

– Spår av metaller finns i vårt dricksvatten, men även i våra rör – framför allt äldre kopparrör. Det sätter sig i håret och lagras i fjällskikten, säger hon.

Annons

Hårets kemi förändras

Kranvattnet har med åren fått högre halter av metaller – bland annat järn, koppar och mangan – vars joner frigörs ju varmare temperaturer vattnet har. Varmast vatten har vi oftast på vintern, när kylan slår till.

På grund av syret i luften oxiderar metallerna i håret, en kemisk process som ger håret gulare toner och förändrar texturen. Enkelt förklarat blir det som att håret "rostar", berättar Natasha Toloue.

Skölj med kallvatten

Så hur slipper man denna effekt? Det bästa är att tvätta håret i svalare vatten, som har lägre metallhalter. Avsluta gärna hårtvätten med att skölja igenom håret med kallt vatten – denna vana har även en rad hälsoeffekter. Handdukstorka sedan håret försiktigt och applicera en hårolja.

– Ta 2-3 pumpar av oljan, beroende på hur tjockt hår du har, och torka det sedan så snabbt som möjligt. Oljan är vattenavvisande och fungerar som ett skydd för håret, säger Natasha Toloue.


Foto: TT

Se också: 3 tips som gör att ditt hår åldras hälsosamtBrand logo
Se också: 3 tips som gör att ditt hår åldras hälsosamt
Annons