Artikeln innehåller reklamlänkar

Nagelstylisten – så vårdar du dina sköra vinternaglar

Kvinna vårdar sina naglar med olja

En frisk nagel är svagt rosa till färgen med en ljusare halvmåne vid nagelbandet. Den är flexibel och knäcks inte så lätt. Men den här tiden på året är naglarna allt annat än starka och flexibla. Tvärtom. De skivar sig, bryts lätt och är kanske missfärgade också. En anledning till det är att vi tvättar händerna som aldrig förr med tanke på influensavirus och vinterkräksjukor. Det torkar ut och naglarna blir torra och porösa och går sönder lättare.

Se också8 vanliga fel vi gör som ger oss sköra naglar.

Expertens proffstips för starkare naglar

– Vi tvättar och spritar händerna väldigt ofta. Men vi glömmer bort att vatten är naturens egna lösningsmedel som tar bort den naturliga balansen av oljor på hud och naglar, säger nagelstylisten Frida Selkirk på salong Fridas i Stockholm.

Även den kalla luften torkar ut, vilket gör att just vinterhalvåret är en period då många tycker att deras naglarna är svagare än vanligt.

Nagelstylisten Frida Selkirk

Frida Selkirk är en av landets främsta nagelstylister

– Vi glömmer också att torka händerna ordentligt efteråt och på vintern resulterar det i att det kan bildas små iskristaller som orsakar sprickor på hud och naglar, säger Frida Selkirk.

Att sluta tvätta händerna är förstås inget bra alternativ. Infektioner i sig påverkar också naglarna negativt.

– Sånt syns ofta på nageln. Även svårare infektion i kroppen kan synas på naglarna, liksom att man eller ätit starka mediciner två, tre månader tidigare.

Men det går att hjälpa dem på traven genom att tänka på de här sakerna:

Nagelstylistens 4 bästa råd

  • Tvätta händerna och torka dem ordentligt. Återfetta med en bra handkräm.
  • Använd handskar när det är kallt ute. Det hjälper dig att att hålla nagelbanden mjuka.
  • Använd nagelolja varje dag! Det återför fett till nagelbanden men också till alla nagellager. Gnid in oljan även under nageln. Olja gör nageln mer motståndskraftig mot slag och annat slitage.
  • Om du använder nagellack: Peela ALDRIG av gellack, nagellack eller andra material från nagelytan! Då åker delar av din egen nagel med och den blir naturligtvis svagare då.

Att hålla nageln flexibel och motståndskraftig är viktigt av flera skäl:

– Jag ser ofta kunder som har vita fläckar på naglarna och det orsakas oftast av slag och tryck, och inte av vitaminbrist, som många tror. Vi har ju naglar för att skydda våra fingertoppar, det är naturligt att de åker på de första smällarna. Gropar och sprickor är också vanligt. Det betyder inte att nageln är sjuk, utan att den är sliten.

5 produkter för en bättre nagelhälsa

Nail Food från Scratch är en nagelolja i pennform

Klassiska nageloljan Nail Food finns nu som en mer lättanvänd penna. Från Scratch Nails. Köp här (länk till butik).

Depends O2 Strength Anti-Age stärker nageln

Flisiga, torra naglar? Depends O2 Strength Anti-Age innehåller nagelstärkande ämnen och olja. Fungerar också som en ridge filler, som jämnar ut en gropig nagelyta. Köp här (länk till butik).

Hand & Nail Crème från Vichy fuktar naglar och hud

Handcrèmen Hand & Nail Crème fuktar både hud och naglar. Från Vichy. Köp här (länk till butik).

Second Nail från Isadora

Second Nail från Isadora lägger sig som ett motståndskraftigt lager som skyddar nageln mot slitage. Köp här (länk till butik).

nagelfil i glas från åhlens

Om dina naglar skivar sig när du filar dem är en glasfil ett snällare alternativ. Den här kommer från Åhlens. Köp här (länk till butik).

Foto: TT

Läs mer:

Så mycket kan naglarna avslöja om din hälsa

Det här ska du äta för att få starkare hår och naglar

Här kan du donera dina naglar – till en ny medicin

Utvald läsning