Artikeln innehåller reklamlänkar

Så hittar du den perfekta parfymen – 6 heta nyheter

Dofter kan både underlätta inlärning och väcka minnen till liv – och ett försämrat luktsinne kan skvallra om att man är, eller håller på att bli, sjuk. Det finns många ”sanningar” om hur vi påverkas av dofter. Men hur sanna är de egentligen?

Ett påstående är att parfymer luktar olika från person till person, allt beroende på hudens pH-värde och talgproduktion. Skillnaden i olika människors pH-värdet på huden är dock försvinnande liten, alltså borde inte heller doften förändras så mycket beroende på vem som bär den, visar forskning.

Så får du parfymen att sitta längre

När det gäller talgproduktionen däremot, finns det en del sanning i påståendet. Fett löser vissa doftämnen bättre och gör att de släpper från huden i långsammare takt. Har man en fetare hud sitter dofter kvar längre än hos den som har torr hud. Skulle man vara en torris och vill ha extra effekt av sin väldoft kan man alltså grunda med att smörja in huden med en fet (oparfymerad) hudcrème.

När vi sprayar på oss en doft utvecklas den i tre faser, beroende på hur snabbt de olika ingredienserna i doften avdunstar. Mindre molekyler lossnar snabbare än tyngre och är man varm och svettig avdunstar de ännu snabbare.

De här dofterna har långvarig effekt

När vi sprayar på en doft känner vi av toppnoten först. Den är ofta flyktig och avtar snabbt. Därefter följer hjärtnoten och sist den långlivade basnoten. Vanilj, mysk och trä är vanliga baser som brukar stanna kvar längre på huden.

Även koncentrationen av ämnen påverkar hur länge doften sitter. Eau de Parfume, EdP, har en högre koncentration av parfymolja och det är därför den doftar längre än en Eau de Toilette, EdT. En parfym doftar i runt fem timmar, jämfört med en Eau de Toilette, som doftar i cirka tre timmar.

6 nya parfymer vintern 2020S

1. L´Éclat

leclat

...är en unisexdoft ­inspirerad av Orienten och har toner av neroli och ­sandelträ. Från Rituals, köp här.

2. Idôle L´Intense

idôle intense

Lancômes Idôle finns nu i en ny, intensivare variant med bland annat ros och jasmin som möter inslag av trä. Idôle L´Intense EdT kan du köpa här (länk till Kicks).

3. Voce Vita

valentino voce vita

Valentinos Voce Vita frontas av Lady Gaga och är en mjuk doft med citrus, vanilj och mossa. EdP. Köp här. (länk till Åhléns)

4. Classique Xmas Collector

jean paul gautier xmas collector

Jean Paul Gaultiers Classique Eau de Toilette i julskrud! Med apelsinblomma, ingefära och vanilj. Köp här. (länk till Kicks)

5. Rose Tangerine

chloe rose tangerine

Chloés EdT Rose Tangerine doftar av tangerine, svartvinbär och cederträ. Köp här. (länk till Adtraction)

6. Candy Love

escada candy love

Escadas vinterdoft doftar pralin, tonkaböna och freesia. EdP. Köp här. (länk till Kicks)

Foto: TT

Läs mer:

Återfukta mera! 15 duscholjor för torr och känslig hud

Experten tipsar: Så här döljer du kvinnligt håravfall

Agneta Sjödin om att åldras: Så tar jag hand om min hy

Redaktionens tips