HudvårdHårvårdNagelvårdShoppingTräningskläder

4 enkla knep: Så får du parfymen att hålla längre

23 mar, 2023 
kvinna sprutar parfym
Att lukta gammal parfym är inte trevligt, varesig för dig själv eller för din omgivning. Men det finns knep att få de dyra dropparna att räcka längre. Sajten Well and good har listat bästa tipsen!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

En parfym som stått och blivit gammal kan lämna ett unket, skarpt och stinkande moln efter sig som i värsta fall kan leta sig långt upp i dina näsborrar – eller i någon annans.

Dags att rensa badrumsskåpet? Så länge håller dina skönhetsprodukterBrand logo
Dags att rensa badrumsskåpet? Så länge håller dina skönhetsprodukter

Men lika tråkigt är det också att behöva slänga parfymen när det finns en hel del kvar i flaskan. För att undvika detta tråkiga scenario finns några smarta knep att ta till som sajten Well and good har listat.

4 tips: Så får du parfymen att hålla länge

1. Förvara torrt och svalt

Enligt experter är det sämsta stället att förvara parfymen på också troligtvis det vanligaste: Badrumsskåpet. Den varierade temperaturen och fukten i ett badrum kan göra att parfymen avdunstar. Sikta i stället på en torr och sval plats.

2. Ställ inte parfymen i direkt solljus

Direkt solljus kan förändra utseendet och färgen på parfymen och eventuellt också påverka doften. Flaskor som är mindre transparenta släpper inte in lika mycket ljus och klarar sig oftast bättre från att avdunsta. Men allra bäst är det så klart att hålla parfymflaskorna borta från solen helt.

Annons

3. Välj parfym med doftnoter som håller längre

Vilka doftnoter din parfym har kan avgöra hur länge den håller. Parfymer med citrustoner tenderar att hålla sämre än en parfym med tyngre noter som doftar vanilj och kryddigt.

4. Börja med små flaskor

Ett enkelt, men också hett tips, är att köpa mindre flaskor. Många parfymhus tillverkar allt från stora flaskor till små som är perfekt om man vill prova en parfym, eller alternera mellan flera olika. På så sätt hinner inte parfymen stå och bli gammal, och lagom tills att du kanske tröttnat på den är den slut!

Så får du parfymen att sitta längre på huden

De olika parfymernas topp- och basnoter sänder olika signaler och vi reagerar olika på dem beroende på vem vi är, vad vi associerar doften till och vad vi gillar.

När du har hittat din signaturdoft finns det också ett knep för hur den bäst håller längre på huden:

Smörj handlederna med en liten mängd vaselin innan du sprayar på parfym. Fettet gör att doften håller längre än om du hade sprayat på torr hud.

Annons