HudvårdHårvårdNagelvårdShoppingTräningskläder

Oönskad hårväxt — det här ska du INTE göra

04 aug, 2022 
kvinna plockar hårstrå med pincett
Våra vanligaste sätt för att få bort oönskad hårväxt leder ofta till fler och grövre hårstrån. Här är metoderna du ska undvika.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Sjukdomarna som du kan upptäcka i hud, hår och ögonBrand logo
Sjukdomarna som du kan upptäcka i hud, hår och ögon

Ett envist hårstrå på hakan, en hel ansamling mellan ögonbrynen eller små fjun på de mest oönskade ställen. Håret tycks alltid växa som bäst där vi önskar det som minst. Som tur är finns idag flera olika metoder att bli av med stråna, både hemma och på salong. Dock kan det vara bra att känna till vanliga missar som i stället gör att hårväxten stimuleras.

Det här metoderna ska du inte använda vid hårborttagning

Vaxning, epilering, rakning eller trådning: Vad ska man tänka på för att bli av med oönskad hårväxt? Om man har stora besvär av sin hårväxt bör man överväga att ta hjälp av en hudterapeut. Det viktigaste då är att använda sig av en auktoriserad sådan, särskilt om man väljer lite mer avancerade behandlingar som nålepilering, laserstrålning eller intensivt pulserat ljus (IPL) Dessa metoder tar tid och är kostsamma, men får god och långsiktig effekt.

Annons

Om man önskar att reducera hårväxten eller få bort den för gott ska du inte använda någon av följande metoder.

Plocka med pincett

Det är inte bara tidskrävande att plocka med pincett. Metoden stimulerar blodcirkulationen vilket gör att hårstråna kommer tillbaka och blir allt grövre. Pincettplockning kan även leda till inflammationer, inåtvända hårstrån och tråkiga ärr. Dock har många erfarenhet av att detta inte gäller området runt ögonbrynen. En sorg för alla de som gick loss med pincetten på 90-talet och aldrig fick tillbaka sina ögonbryn. Principen kan också gälla över hela ansiktet, vid frenetiskt plockande.

Rakning

Kanske den mest använda metoden vilket är förståeligt. Den är billig, enkel och smärtfri. I likhet med pincettmetoden så kan rakning leda till inåtvända hårstrån och ärrbildning. Dessutom så växer håret tillbaka inom ett par dagar men tvärtemot vad många tror, blir håret varken grövre eller längre på grund av rakningen.

Hårborttagningskräm

Hårborttagningskräm är enkel att använda och resultatet håller några dagar längre än vid rakning. Till baksidan hör att kemikalierna i krämen kan irritera känslig hud samt att håret växer tillbaka på tre till fyra dagar.

Trådning

Håret tas bort med en tunn, tvinnad bomullstråd. Metoden är snabb och effektiv. Dessvärre stimuleras hårväxten och till och med ökar, då alla små fjun följer med, vilket ger mer och grövre hårväxt

Källa: Aftonbladet

Foto: TT

Annons