Artikeln innehåller reklamlänkar
Torr hyHudvårdHårvårdNagelvårdPsoriasisRosaceaSminkShopping

Niacinamide i hudvård – allt du borde veta och expertens bästa produkter

16 jan, 2021 
AvCarin Hellman
Perfekt hy
Niacinamide (eller niacinamid som det skrivs på svenska) förminskar synliga porer, ger sig i kast med pigmenteringar och ojämn hudton, samt främjar elasticiteten. Klart vi vill ha niacinamid i vår hudvårdsrutin! Här är de bästa produkterna för mindre synliga porer och jämnare hudton.
Annons
6 misstag att undvika för en vacker hyBrand logo
6 misstag att undvika för en vacker hy

Är du på jakt efter en hudvårdsingrediens och produkter som kan lösa flera hudvårdsdilemman samtidigt – och som passar alla hudtyper och inte skapar någon irritation? Som ger resultat på stora porer, glåmighet, ojämn hudton och ger huden lite extra "bounce"?

Då ska du kika efter produkter med niacinamid – en ingrediens det talas allt mer om i hudvårdssamanhang och som dyker upp i allt fler fantastiska produkter.

Vad är niacinamid?

Niacinamid är en form av vitamin B3 som används i hudvårdsprodukter för att öka elasticiteten i huden, förminska porer och ge sig i kast med pigmentförändringar och allmänt ojämn och glåmig hudton. Det är en ingrediens som senare år blivit en verklig hudvårdshype – och det med rätta då den är multifunktionell och hjälper huden på flera plan.

Vilken hy passa niacinamid för?

Niacinamid är nämligen en effektiv ingrediens som har många hudförbättrande egenskaper och som också tolereras av nästan alla hudtyper. Även den mest känsliga brukar se godheten niacinamid bär med sig, utan att på något sätt bli irriterad i huden. Snarare har niacinamid en lugnade effekt på huden och många med till exempel rosacea märker effekt på rodnad. Produkter med niacinamid har positivt effekt på alla hudtyper.

Annons

Hur fungerar niacinamid i hudvård?

Niacinamid stöttar och stimulerar viktiga enzymfunktioner i huden – enzymer som ser till att främja en rad positiva effekter i vår hud. Ingrediensen har lite utav en trollspöeffekt och ökar elasticiteten, minskar (drar ihop) synliga porer och bidrar till stabil fuktbalans.

Men allra tydligast effekt brukar man se på pigmenteringar och glåmig, vintertrött hy. Lite som en mild filter-effekt på huden, helt utan instagram!

När ska man använda det?

Niaciamid är lätt att introducera in sin hudvårdsrutin – den passar alla åldrar och hudtyper och behöver inte “fasas” in, likt till exempel retinol. Den är också i princip omöjlig att “överdosera” (som till exempel är lätt hänt med en syra-produkt), huden har lätt att tolerera niaciamid. Så det är inte några problem att använda ingrediensen i en produkt både morgon och kväll.

Vilka är de bästa produkterna med nicinamid?

Du hittar niaciamid i främst crème och serum för ansiktet. Crèmerna innehåller generellt en lägre koncentration niacinamid och är formulerad med fler fuktstimulerande ingredienser.

Annons

Serum kommer i olika höga koncentrationer – vanligen mellan 5-10 %. Nyligen lanserade Paulas Choice ett serum med en 20% niacinamidskoncentration – den allra högsta så här långt.

Här nedan listar beautyredaktör Carin Hellman de allra bästa produkterna med niacinamide – från budget til lyx.

5% niacinamide glass serum, Beautyact by Kicks – bästa serum budget

Beautyact by Kicks

Serum med utjämnande effekt för alla hudtyper – till väldigt plånboksvänlig prislapp. Läs fler recensioner och köp serumet här. (reklamlänk)

Niacinamide 20% treatmen, Paula's choice – bästa serum lyx

Paula's choice

Paula's Choice står för 20 procentig koncentration niacinamid i ett serum –vilket är den högsta någonsin. Läs fler recensioner och köp serumet här. (reklamlänk)

Stress repair face cream, Dr.Dennis Gross – bästa ansiktscréme med niacinamid

Dr.Dennis Gross

Ansiktscrème med niacinamid som lugnar röd och stressad hy. Både förbättrar och förebygger torrhet, fina linjer och djupare rynkor. Läs fler recensioner och köp krämen här. (reklamlänk)

Age delay night, Aco – bästa nattcréme med niacinamid

Aco

Nattcrème med uppstramande och utjämnande effekt, perfekta åldersförebyggande kuren. Mycket produkt till liten peng! Läs fler recensioner och köp nattcrémen här (reklamlänk).

Treatmen niacinamide formula, Emma S – bästa gel med niacinamid

Emma S

En omtalad bästsäljande niacinamid-produkt – prisvärd och effektiv! Läs fler recensioner och köp gelen här. (reklamlänk)

Annons