Torr hyHudvårdHårvårdNagelvårdPsoriasisRosaceaSminkShopping

Modeexperten: Så får du din mörka garderob att kännas vårig

14 apr, 2023 
Splitbild: Margareta Hallin håller upp en färgkarta och en bild där hon poserar i en lila tröja
Våren står för dörren med allt vad det innebär. Antingen är du för påpälsad, eller alldeles för tunt klädd huttrandes på en uteservering. Margareta Hallin, bakom Instagramkontot 50something, ger sina bästa hacks när det kommer till kläder och våroutfits.
Annons

Det är ljusare, fåglarna kvittrar och vi går mot sommar. Lika ljuvligt som förvirrande kan det vara att inte veta vad man ska ha på sig när vädret går från soliga 15 grader ena dagen, till tvågradigt regn och rusk den andra.

Elle stylar: 3 enkla sätt att styla sneakers till vardagsBrand logo
Elle stylar: 3 enkla sätt att styla sneakers till vardags

Entreprenören och influencern Margareta Hallin, 59, driver Instagramkontot och bloggen 50something där hon delar med sig av sina bästa stiltips. MåBra ringde upp henne för att prata vårkläder, färganalys och klädpanik-tips.

3 snabba klädtips till våren

För sin egen del brukar Margareta Hallin öppna vårgarderoben med försiktighet. Hon älskar färg, men sparar gärna på krutet till sommaren med bara ben och öppna sandaler, berättar hon.

– Jag kan känna mig lite utklädd ibland om jag skulle gå all in. Sen vet jag att färger är superhärligt och många trivs jättebra i det, men jag smyger in det lite märker jag.

Annons

Nedan ger hon sina bästa tips för en stegvis vårigare outfit!

Addera färgglada plagg:

– Man kanske har sina mörka byxor fortfarande, och man kanske vill ha sina stickade tröjor fortfarande, då kan man släppa de här grå och svarta, och ta lite mer av sina gröna och rosa stickade tröjor, men att man väntar lite med byxor och färg hela vägen. Man tar lite antingen eller.

Byt boots mot sneakers:

– För mig är det kanske därför jag inte alltid har alla färgsprakande färger på våren, för jag tycker det är lite svårt med skodelen. Bootsen har man ju tröttnat lite på nu. Jag tycker det här sneakersmodet är jättehärligt, jag gillar också att kunna promenera överallt.

Smygstarta med bara anklar:

– Ett annat knep om man inte vill gå all in på färg, det är att kanske byta ut sina strumpor och hitta lite mer färgglada strumpor, om man inte känner sig redo att släppa det där gråsvarta ännu kan man börja i den änden.

Annons

Färgen som de flesta passar i – och inte

Margareta Hallin jobbar en hel del med färganalys och har därmed ett proffsöga när det kommer till färg och nyans. Men, så enkelt är det inte att göra en snabbanalys bara genom att titta på en person, menar Margareta.

– Man tittar på både hudfärg, ögonfärg och hårfärg. Sen är det en kombination av de tre. Hårfärg är svårt, vi har så många olika nyanser. Man kan inte säga säkert bara av att se på en person, jag kan gissa, säger hon och berättar att det är en avancerad process med bland annat datanalys för att hitta rätt bland de många nyanserna.

Färgpaletten är bred, och Margareta brukar prata mycket om varma och kalla färger som drar mot gult, respektive blått.

– Däremellan ligger rött på ena sidan, och grönt på den andra. Dessa färger är en mix av de andra två. Det gör att många passar i just de färgerna. Dessutom finns de i väldigt många nyanser och man kan hitta dem i både det varma och kalla fältet. Det gäller att hitta just sin nyans!

Annons

– Grönt är verkligen en sådan färg som väldigt många personer passar i, lite grann som det här vinröda, som också många passar i.

Margareta Hallin håller upp en färgkarta
Margareta Hallin jobbar bland annat med färganalys. Att hitta sina färger kan ta tid, och är ingenting man behöver stressa fram, säger hon.
Foto: Cecilia Hedström.

Men hur vet man vilken färg man passar i?

– Man känner ofta att man har rätt färg på sig, man känner att man får lite bättre självförtroende. Man kan ha en dag när man har på sig en ny orange tröja, som är en väldigt svår färg, och då kan man känna först: ”Gud vilken härlig tröja”, och så tar man på sig den och känner att det inte stämmer så bra. Då är det ofta fel färg, säger hon.

– Med rätt färg känner man ofta en trygghet. Om man exempelvis ska hålla ett föredrag med många blickar på sig, kan det vara värdefullt att ha en färg på sig man trivs med. Och om man håller sig till en färg som känns trygg undviker man att göra felköp.

Splitbild: Margareta Hallin i sin favoritkjol och i en grön klänning
Margareta Hallin i ett av sina favoritplagg, den svarta trikåkjolen som funkar till allt! Och i en grön klänning, färger som nästan alla människor klär i.
Foto: Margareta Hallin/Instagram.

Margaretas modehacks

 • Piffa upp en svart outfit
  Många med Margareta trivs bra i svart. Och svart behöver inte alls vara tråkigt. Ett tips är lager på lager, eller att mixa olika material på plaggen, exempelvis en skinnbyxa med en stickad tröja eller en sidenblus. Man behöver inte ha helsvart, man kan ta en annan färg på skjortan, en lavendelfärgad att ha under sin svarta tröja för addera lite färg.

 • Shoppa hållbart genom att satsa på säkra kort

  ”Jag gillar att göra hållbara köp på skor och väskor. Då köper jag ofta svart, för jag vet att det är någonting jag gillar, och som jag kan ha länge”.

 • Se över din garderob, hitta nya kombinationer
  Det är lätt att fastna i sina outfits; den blusen har du alltid med de där jeansen. Ta en kväll framför spegeln, prova igenom dina kläder, tänk lite nytt och försök också att vara lite kritisk och rensa bort det du inte använder, tipsar Margareta.

 • Klädpanik-tipset

  Klockan tickar och du har rivit ut halva garderoben men hittar ingeting att ha på dig. Enligt punkt ovan gäller det att identifiera sina favoritplagg, sina to-go-to-plagg som alltid funkar.

  ”Jag har till exempel en svart, snäv kjol i trikå. Den känner jag mig alltid fin i, och den kan jag använda på så många olika sätt; Jag kan ha den på sommaren, på vintern, jag kan ha boots till, jag kan ha strumpbyxor eller med sneakers, med skjorta. Jag kan använda den på så många olika sätt. Jag kan klä upp den, och jag kan klä ner den”, säger Margareta.

 • Bli inspirerad och härma
  Titta på bilder och bläddra i magasin för att hitta inspiration. Plötsligt ser du en detalj du gillar och kan ta efter, och kanske med plagg som du redan har hemma i garderoben. Det kan till exempel vara hur någon har vikt upp en skjortärm.

 • 40/60-metoden
  Markera midjan med 40/60-metoden.
  ”Man kan ha ett bälte lite grann för att visa midjan, och stoppa in en del av tröjan eller skjortan framtill, för det gör väldigt mycket för helheten”.
  Margareta tipsar också om omlottmodellen som alltid är en smickrande modell.
  ”Det ger midja, även om man säger att man inte har någon. Med byst och höfter så ger det en midja, omlottmodellen passar nästan alla. Då blir det ofta 40/60 eftersom midjan ofta ligger lite högre”.

Annons