HudvårdHårvårdNagelvårdShoppingTräningskläder

Hur ofta ska man tvätta håret?

15 jun, 2017 
AvMalin Perlheden
Det här med att tvätta håret är ett omdiskuterat ämne och aldrig tycks någon komma med ett entydigt svar. Frisören säger en sak, läkaren en annan och hårstylisten en tredje.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Vi har försökt gå till botten för att ta reda på hur ofta vi egentligen ska stoppa huvudet under duschen och dra fram den omtvistade schampo-flaskan.

Läs också: Hur får jag tjockare hår? Experten svarar!

Anledningen till att håret kan kännas fettigt och ofräscht är på grund av att hårsäckarna producerar talg som är till för att återfukta håret och huden på huvudet. Utan talg hade vi alltså fått torrt och stripigt hår och huden hade blivit rynkig betydligt snabbare.

Läs också: Allt du vill veta om hårhälsa & håravfall!

En gång i veckan vanligt förr

Fram tills 1950-talet var det vanligt att man bara tvättade håret en gång i veckan. Sedan tensidschampo introducerades i varje svenskt hem har dock vanorna blivit annorlunda och nu riskerar många att tvätta sitt hår för ofta.

Att tvätta håret med schampo varje dag kan bli en ond cirkel eftersom och detta är  uttorkande och leder till att kroppen börjar producera ännu mer talg för att ge balans.

Annons

Läs också: 10 tips som håller håret hälsosamt

Frisörer rekommenderar

De flesta frisörer menar att ungefär två gånger i veckan är en bra regel när det gäller hårtvätt. Men det är inte riktigt så enkelt, vilken typ av hår du har spelar också in. Om du har väldigt tunna och fina hårstrån är det mer sannolikt att håret ser smutsigt ut snabbare än om du har lite tjockare hårstrån. 

Om du med tunna hårstrån känner att du behöver tvätta håret oftare än två gånger i veckan så gör det, men använd ett mildare schampo samt ett balsam som återfuktar ordentligt.

Läs också: Tjockare hår med hårbottenmassage – så gör du!

Lockigt hår klarar sig dock bättre eftersom det tar längre tid för talgen att ta sig ner till hårtopparna. Du som har lockigt hår kan därför sannolikt nöja dig med att tvätta håret var tredje dag.

Källa: Steforhalsa.se
Text: Malin Perlheden
Bild: Shutterstock

10 missar som får håret att bli torrt och gå av

Läs också: 10 missar som får håret att bli torrt och gå av

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons