HudvårdHårvårdNagelvårdShoppingTräningskläder

7 fysiska tecken på att du bär fel bh-storlek – och så hittar du rätt

26 okt, 2021 
Kvinna knäpper bh
Det kan vara värt att ta sig tiden att mäta sig själv ordentligt för att kunna hitta en behå med bra passform. Annars kan plagget lätt leda till onödig smärta och skav. Här är tecken på att du använder för stor eller lite behå.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
9 fantastiska saker som händer när du slutar använda BHBrand logo
9 fantastiska saker som händer när du slutar använda BH

Många kvinnor går i tron om att den bh-storlek de en gång haft gäller för evigt. Detta stämmer inte alltid då bröstens form förändras genom hela livet – även om man inte har genomgått någon större kroppslig förändring.

Vanliga fel vid val av behå är att man tenderar att ta lite större ryggband gentemot vad man bör, men för små kupor. Detta gör att behån inte bär bystens vikt bra och kan leda till smärta.

Här är tecknen på att din behå inte sitter bra – och tipsen du behöver för att hitta rätt bh-storlek.

För stor eller liten behå – 7 tecken som avslöjar

1. Smärta i rygg och nacke

Studierna på ämnet är tvetydiga, där vissa visar att särskilt mellan kvinnor med stora bröst upplever problem med rygg, nacke och hållning. Hittar man inte rätt storlek ger behån ofta inte det stöd som behövs vilket förvärrar detta.

Annons

2. Ont i brösten eller bröstvårtorna

Om behån är för liten så finns en risk att den skaver in i bröstvårtorna eller pressar ihop brösten på ett onaturligt sätt. Detta kan snabbt orsaka en obehaglig känsla i bröst och bröstvårtor.

3. Du får huvudvärk

Huvudvärk kan komma av så många olika anledningar, men risk finns faktiskt att en dåligt åtsittande behå förvärrar symtomen eftersom den skapar spänningar i kroppen vilka kan gå upp i huvudet.

4. Axelbanden skär in eller faller av

Axelband ska sitta på plats men inte göra ont eller lämna grova märken på huden när man tagit av dem.

5. Ryggbandet åker runt eller skär in

Om ryggbandet åker upp, ned eller skär in i huden så är det för brett eller för litet. Det ska sitta åt men på ett bekvämt sätt.

6. Bryggan eller bygeln sitter fel

Bygeln och bryggan (delen mellan kuporna) ska ligga tätt mot bröstkorgen och inte skava eller hänga löst.

7. Brösten väller över

Om så kallade ”dubbelbröst” inträffar så kan du vara rätt säker på att du har för små kupor. Men kuporna ska inte heller glipa, då har du för stora kupor.

Så hittar du rätt bh-storlek – mät hemma

Det kan vara värt att gå och få hjälp med mätning i en butik – och om man har möjlighet, gärna då kosta på sig att köpa sig åtminstone en riktigt bra åtsittande bh. Den kan man senare använda som mått vid framtida köp, som kanske då kan vara mer budget.

Vill du mäta hemma gör så här:

  1. Mät omkretsen strax under din byst med måttband och dra sedan ifrån 5–10 centimeter. Detta eftersom omkretsbandet töjer sig cirka 7 centimeter vid användning. Bystens vikt ska vila på ryggbandet och den perfekta behån ska således kunna sitta på plats även om du drar ner båda axelbanden.

  2. När du väljer kupa ska du tänka tvärtom – här är det bättre att välja för stort snarare än för liten. Ingen hud ska välla ut ur kupan men det ska heller inte glipa mycket utan kanten ska ligga slätt mot bröstet.

Källa: WebMD, Evas underkläder.
Foto: Shutterstock

Annons