Det här händer med ditt hår när du slutar tvätta det

Kvinna tittar på sitt hår i en spegel.
Slå på ljud

De som inte tvättar sitt hår ofta tycker om att prata om alla positiva effekter det har på hårkvaliten – håret blir glansigare, självlockarna kommer fram och man kan spara tid i sin skönhetsrutin.

Men vad de som inte tvättar håret inte tycker om att lyfta är alla negativa aspekter av att skippa schampot. Här är sex saker du inte visste hände när du slutar tvätta håret.

Du får ont i huvudet

En vanlig biverkning av att inte tvätta håret är att man kan få ont i huvudet. Varför det är så råder det delade meningar om. Dermatologen Hadley King menar att det kan vara så att en smutsig hårbotten skapar inflammation.

– Det kan vara så att uppbyggnaden av svamp och bakterier kan bilda tillräckligt mycket inflammation som kan bidra till att man blir öm.

– Om man går ett tag utan att tvätta håret så masserar man inte och re gör, vilket är vad som hjälper hårsäckarna att bli av med smuts och inte klogga igen. När det gått så långt att du får ont i huvudet har d varit utan schampo lite väl länge, säger frisören Garren.

Det kliar

Det kan börja klia och sticka i hårbotten om du går för länge utan att tvätta håret. Det beror på att talget i hårsäckarna inte får komma loss.

– Om du har för mycket produkter i håret eller för mycket olja, så kan din skalp verkligen börja klia, säger Garren.

Dina lockar blir klumpigare

Att låta bli schampot är ett vanligt knep bland de som har lockigt hår, och att satsa på balsammetoden är ett beprövat sätt att få fram sina lockar eller självfall mer.

Men att låta bli att tvätta håret kan också göra att håret känns grövre och klumpigare – speciellt om man har tjockt hår från början. De med tunt hår märker snarare att håret blir plattare av att inte tvättas, något som kan hjälpas med torrschampo, i alla fall till en viss grad.

Det blir svårare att borsta håret

Om man använder mycket torrschampo, vilket är ett vanligt sätt att undvika att tvätta håret, så kan det leda till att håret blir svårare att borsta med tiden. Det byggs upp så mycket hårprodukter i håret att det kan börja bli klibbigt och svårt att få borsten igenom håret.

Du kan få mjäll

Om man har lätt för att få mjäll så kan det vara svårt att välja bort schampot helt – de vita flagorna är nämligen en vanlig biverkning vid att inte tvätta håret.

– Att tvätta håret hjälper svampresterna som finns naturligt på din skalp, så när man slutar är det större risk att det bygger upp och ökar förekomsten av mjäll.

Det kan få akne

Under perioden du vänjer dig vid att inte tvätta håret lika ofta, så bygger oljorna i hårbotten upp. Det kan göra att man har större risk för att få problem med finnar och akne. Se till att vara extras noggrann med din hudvård för att slippa det.

Källa: Fashionista Foto: TT