Norge förbjuder halvnaket på reklampelarna

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Trondheim är Norges tredje största stad, och förbudet gäller de reklampelare, busskurer och lånecyklar som kommunen ansvarar för.

– Vi måste tänka igenom vilken typ av reklam vi hjälper till att sprida. Vi ska inte vara med och sprida reklam som bidrar till en ökad kroppspress, säger Ottar Michelsen, kommunalråd för Sosialistisk Venstre i Trondheim till norska NRK.

Det innebär alltså att det är slut på kalsong- och bikinireklam i Trondheim. Ett liknande förbud finns redan i Oslo, där det är förbjudet med reklam som ”anses kränkande”.

Är en tolkningsfråga

Men oppositionen i Trondheim tror att förbudet blir svårt att följa, eftersom det är en tolkningsfråga vad som är lättklätt och inte.

– Det är viktigt att bekämpa kroppspress, men vi kan inte förbjuda och reglera oss fram till den samhällsutvecklingen vi vill ha på alla områden. Då måste vi börja detaljstyra vad som är ”fina bilder” och det blir hopplöst för kommunen, säger Yngve Brox.

I Sverige hyllas Trondheims taktik av Sveriges Kvinnolobby.

– Det offentliga rummet tillhör alla. Kvinnor och flickor ska kunna röra sig på gatan utan att mötas av bilder som framställer kvinnor som sexualiserade objekt. Trondheim visar att det är möjligt att motverka objektifiering av kvinnor och att det ytterst är ett politiskt ansvar. Nu väntar vi ivrigt på att svenska städer ska följa efter, säger Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges Kvinnolobby i ett pressmeddelande.

Liknande projekt har drivits i andra städer i världen. Förra sommaren rapporterade SVT att flera städer i Italien förbjudit sexistisk reklam, och São Paulo i Brasilien har gått så långt att all utomhusreklam är förbjuden.

Den här texten publicerades ursprungligen på Café, för mer Café-läsning – klicka här!

 

Läs även:

Christina: Jag var 6 år när jag bantade första gången

Karin Adelsköld ledsnade på kroppshetsen – nu gör hennes bikinibild succé

Stressad av alla hälsoråd? Läs det här!

Redaktionens tips
Dela på: