Torr hyHudvårdHårvårdNagelvårdPsoriasisRosaceaSminkShopping

Ge håret maximal glans – här är knepen som funkar!

18 sep, 2015 
Sol och salta bad gör håret matt, blekt och poröst. Här är guiden till mer glans – för alla hår!
Annons

Ett skinande blankt hår kan kännas som en ouppnåelig dröm så här efter sommaren. Lyckligtvis är utbudet av glansgivande produkter större än någonsin. Och nu kommer även salongsbehandlingar som ska återge håret sin forna glans.

– Utomlands är det vanligare att man går till sin salong och gör en hårbehandling på samma sätt som man går till hudvårdssalongen och gör en ansiktsbehandling. Man klipper sig inte nödvändigtvis, utan går dit enbart för vårda håret, berättar Marta Spizewska som är frisör och chefsutbildare på Wella i Stockholm.

Även här hemma finns numera flera olika glansbehandlingar på salongerna. Populärast just nu är så kallad glossing, som passar både färgat och naturligt hår:

– Det är som ett läppglans fast för håret. Man får en liten touch av färg som korrigerar pigmenten i ett urblekt hår samtidigt som det fungerar som en akutvårdande och glansgivande inpackning.

Glossing ger maximal glans och är ren magi för ett slitet, solblekt hår. Ofta räcker en femminutersbehandling för att håret ska se friskt ut igen, säger Marta Spizewska.

Annons

Hon berättar att dagens hårvårdande produkter är så pass effektiva att det inte alltid är nödvändigt att klippa topparna.

Läs mer: Ny hårfärg? Så hittar du bästa nyansen!

– Man kan göra mycket innan man sätter saxen i håret i dag, säger hon. Föutom glossing kan man prova en behandling med ”Liquid Hair”, som kan användas både hemma och på salong. Den rekonstruerar håret och fyller ut ojämnheter i hårstrået. Och effekten sitter kvar även efter att man har tvättat håret.

Marta Spizewska liknar ett matt, slitet hår vid en repig glasruta – reporna gör att ljuset inte reflekteras lika bra. Så är det med håret också. Ett sätt att fuska tillbaka glansen är att använda så kallat glansserum.

– Det fungerar lite som ett lim, som lagar och jämnar till hårstråets yta. Då återspeglas ljuset bättre. Men det reparerar inte håret, utan är mer som en quick fix.

Ett annat sätt att fuska fram skinande, blankt hår är att använda hårolja. Ett naturligt blankt hår har fjäll som ligger jämna och platta mot varandra. Fjällen limmas i vanliga fall ihop av hårets egna, naturliga oljor. Om det finns någon olja kvar, vill säga. Om inte så kan man ersätta det med hårolja. Men det gäller att välja rätt:

Annons

– Det kan vara knepigt att använda en ren olja som arganolja om man har ett platt, tunt eller fett hår. Det kan bli för tungt. Dagens nya håroljor är ofta cocktails med både olja och andra ingredienser. Vissa är tyngre, andra är lättare och de passar olika hårtyper. Det finns även olja i sprayform som sprider dropparna mer jämnt över håret.

 

 

Gyllene regler för mer glans – för alla hår!

 

Vilka produkter ska man välja om man vill få ett blankt, friskt hår? Och vad ska man se upp med?

– Allra viktigast är att välja produkter efter din hårtyp. Det finns inte en magisk produkt som fungerar för alla. Titta också på vilken funktion produkten säger sig ha. Be gärna din frisör om hjälp om du är osäker, säger Maria Spizewska.

MåBra testar: Sommarens bästa vårdande hårinpackningar

 

Här är Maria Spizewskas bästa hårtips!

 

Du har skadat, solblekt hår

Du behöver: En inpackning med massor av fukt och proteiner.

Annons

– Proteiner ger ett starkare, hållbarare hår. Ett annat tips är att köpa en BB-crème för håret. Det är en produkt med flera funktioner i en, till exempel UV-skydd, vård och styling.

Även en glossing-behandling på salong kan göra skillnad. Den ger ny glans och färg, även åt naturligt, ofärgat hår. Man behöver alltså inte ha ett färgat hår för att göra behandlingen. Color-Booster är en annan salongsbehandling med liknande effekt.

Produkttips

*Absolut Repair Lipidum är inpackningen för dig som har ett mycket skadat hår. Från L’Oréal, 220 kr.

* Glanssprayen Glam Mist från Wella Eimi fördelas fint över håret. Skyddar även mot fukt och sol. Pris: 159 kr.

Du har tjockt, frizzigt hår

Du behöver: Fukt. Här är basen, det vill säga schampo och balsam, superviktigt. Titta efter produkter som är ”moisturizing” och ”smoothing”.

Det är också viktigt att applicera inpackning och balsam på rätt sätt. Dela upp håret i flera sektioner och applicera en del i taget. Annars är risken att man drar händerna genom håret och att allt balsam hamnar i luggen, säger Maria.

Annons

Man kan även fuska sig till glans i ett frizzigt hår genom att använda plattång. Det ger en illusion av att håret har en jämnare yta.

– Tänk bara på att värme sliter på håret. Använd därför värmeskydd.

Produkttips

* Smarta Frizz Dismiss Fly-Away Finishing Sheets är små lappar du drar över ytan på ett torrt hår. Reducerar frizz och flygighet och ger naturlig glans. Perfekta att ha i handväskan! Från Redken, 270 kr.

* Zen Control Masque från Orofluidos nya Asia-serie passar dig med sprött, frizzigt hår som är i behov av glans och stärkande proteiner. Pris: 199 kr.

Du har platt hår

Du behöver: Produkter som är stärkande och volymgivande. Se upp med alltför fuktande och feta produkter som kan få håret att se platt och ännu tunnare ut. Använd balsam bara i hårtopparna.

– I dag finns det flera bra produkter från Nioxin som gör håret tjockare. Det finns både i form av schampo och balsam och som stylingcrème och spray, säger Maria.

Annons

Produkttips

* Thickening Spray gör håret fyllingare utan att tynga ner. Från Nioxin, 232 kr.

* Flytande sav, så beskrivs nya stylingvaxet Resintek från Sebastian. Ger en ofet finish och extrem glans, 295 kr.

Du har fett hår

Du behöver: Lära dig rätt appliceringsteknik av balsam och inpackning.

– Har man fett hår ska man bara ha vårdande produkter i hårtopparna. Och var inte rädd för att tvätta håret, det blir inte skadat av att tvättas ofta, tvärtom!

Maria säger också att håret kan vara torrt i topparna, trots att hårbotten är fet.

– Se till att behandla botten och toppar med olika produkter i så fall – det ger håret en ”jämnare” känsla. Till exempel kan man använda volymschampo i hårbotten men balsam som är reparerande i topparna. En annan superkombo är torrschampo i hårbotten och olja i topparna.

Produkttips

* Testa gärna volymschampo i enbart hårbotten, till exempel Syoss Full Hair 5 Volume Booster Shampoo, 59 kr.

Annons

* Fort fet? Lite torrschampo i hårbotten absorberar fettet. Här: Sea Salt Texture Powder från Schwarzkopf, 79 kr. Se dock upp med överdoser, det gör håret matt!

Du har torrt, men tunt hår

Du behöver: Vård med fukt och en glansprodukt.

– Glansgivare lägger sig som en film över hårstrået och täpper till ojämnheter.

Man ska dock välj en glansprodukt som inte är fet om håret är tunt. Även en lättare hårolja kan vara till hjälp.

Produkttips

* Tvätta håret med balsam! Nya Matrix Cleansing Conditioner motverkar torrt hår och återställer glansen. Pris: 279 kr.

* Strålande glans och stadga i 48 timmar utlovas med Taft Ultimate Hairspray, 39 kr.

 

AV: Vivvi Alström

BILD: Thinkstock

 

LÄS MER:

Arganolja – skönhetsmiraklet alla talar om

Superprodukten arganolja kan användas på både hur och hår.

Uppståndelsen kring arganolja som skönhetsingrediens fortsätter att öka. Här är fakta och produkttips för dig som är nyfiken!

Läs mer: Arganolja – skönhetsmiraklet alla talar om

Annons

 

Experten: Så får du håret att växa snabbare

Inga tillskott med kisel! varnar MåBra:s expert.

Tycker du att håret växer för långsamt? Inte så konstigt, i genomsnitt växer håret 1,2 cm per månad, men det varierar från person till person. MåBra har sammanställt de bästa knepen för att få håret att växa snabbare, bland annat delar experten Anki Sundin med sig av sina bästa tips!

Läs mer: Så får du håret att växa snabbare

 

7 sätt du INTE ska borsta håret på

Borsta håret gör du säkert varje dag - men gör du det på rätt sätt?

De flesta borsta sitt hår varje dag – utan att tänka på hur. Här listar MåBra sju vanliga sätt som inte är de bästa för håret!

Läs mer: 7 sätt du INTE ska borsta håret på

Annons