Torr hyHudvårdHårvårdNagelvårdPsoriasisRosaceaSminkShopping

Larm: Smink köpt på nätet kan innehålla gift och bajs

26 nov, 2019 
Kvinna får en flaska parfym i julklapp
Föroreningar, förbjudna ämnen och piratkopior. Det är bara några saker man kan få på köpet när man shoppar kosmetika på nätet. Därför går Läkemedelsverket ut med en varning inför julhandeln.
Annons

Parfym, hudvård och annan kosmetika är uppskattat som julklapp. Dessutom är det smidigt att klicka hem i en webshop. Marknaden är enorm och den ökar stadigt – och många vill ha en del av kakan. Därför är kosmetika också en av de mest piratkopierade produkterna så det gäller att se upp med vilken webshop man handlar sina julklappar i. Annars finns det en risk att man klickar hem smink som passerat bäst före datum med råge och hudvård med allergiframkallande ämnen.

Det finns också exempel på att förpackningar har manipulerats för att köparen inte ska kunna se var och när produkten är tillverkad.

Kan innehålla gifter – och bajs

För något år sedan gick brittisk polis ut med en varning efter att ha gjort tester av beslagtagna skönhetsprodukter. Resultatet visade spår av bland annat råttbajs, arsenik, kvicksilver och bly i produkterna. Troligen var det föroreningar av själva tillverkningen, som skett i fabriker med obefintlig hygien.

Annons

Nu varnar även det svenska Läkemedelsverket för riskerna, både i fysiska butiker och på webben. Webbshopar kan erbjuda varor från andra marknader och det betyder att EU-kraven för innehåll, märkning och tillverkning inte alltid är uppfyllda.

Det här ska du kolla på innan du köper kosmetika på nätet:

Finns det en innehållsförteckning och tydliga användningsinstruktioner?

Kosmetika ska ha en innehållsförteckning och innehållet ska vara godkänt för användning inom EU. Om produkten saknar eller har otydliga instruktioner kan det orsaka stora besvär för användaren.

Står tillverkare angiven och finns kontaktuppgifter?

Tillverkaren måste ha en fysisk adress inom EU/EES för att man ska kunna spåra produkten,  om användaren upplever oönskade effekter eller andra problem. En adress till en webbsida räcker inte.

Görs det vidlyftiga hälsopåståenden om produkten?

Det är noga reglerat vad man får påstå kring kosmetiska produkter. Man ska inte köpa produkter som marknadsförs som att de botar eller lindrar sjukdomar.

Annons

Har produkterna passerat bäst-före-datum?

Gammal kosmetika kan göra att man får bakterieväxt i produkten. Detta kan orsaka infektioner och allergiska reaktioner. Var uppmärksam på datummärkningen, läs noga på förpackningen hur den ska förvaras och hur länge den håller efter att den har öppnats.

Är produkten orimligt billig?

Då finns risk för att man erbjuds en piratkopia. Det kan medföra stora hälsorisker eftersom tillverkaren knappast bryr sig om de regler som gäller för kosmetika, till exempel kraven på innehåll, hållbarhet eller spårbarhet.

Källa: Läkemedelsverket

Sist men inte minst: Om det låter för bra för att vara sant, så är det förmodligen inte det…

Foto: TT

Läs mer: 

Prickig av ditt smink? Det här bör du se upp med!

Sanningen om ”naturliga” skönhetsprodukter

Så lagar du ditt trasiga smink snabbt och enkelt

 

Annons