Få håret att se tjockare ut – 8 smarta tips

Det finns flera skäl till att den högt eftertraktade volymen uteblir. Man kan antingen vara född med ett tunt bebishår, vilket kort sagt innebär att man har färre, tunnare och halkigare hårstrån. Eller så kan håret av någon anledning tunnas ut – håravfall kan bero på graviditet och andra hormonstormar, järn- och vitaminbrist eller stress. Ungefär en tredjedel av alla kvinnor får tunnare och färre hårstrån i medelåldern och tillståndet är oftast genetiskt Oavsett skäl är det fina, halkiga håret knepigt att styla. Men det går! I dag finns en hel vetenskap bakom utvecklingen av volymgivande produkter och det forskas också kring nya metoder mot håravfall. Här är några saker som är väl värda att testa!

1. Bli bästis med torrschampo

Det är knappast en slump att torrschampon och volympuder blivit många tunnhårigas vän i nöden. De absorberar olja ur hårbotten och olja kan göra håret onödigt tungt, läs: det faller platt mot huvudet. De innehåller också små molekyler som fäster på hårstrået och får det att bli strävare, vilket är bra. Glatt, halkigt hår är som bekant svårt att lyfta. Ett tips för mer rufs är att ha i lite torrschampo eller volympuder innan man lägger sig. Slut på produkt? Ta lite babypuder i stället!

2. Massera mera

Ett friskt, tjockt hår är beroende av en god blodgenomströmning i hårbotten. Det hjälper hårsäcken att syresätta sig och ta upp näring. Och enligt forskning är det här något du kan göra själv, helt gratis! Så här gör du: Massera skalpen lugnt och metodiskt i fyra minuter varje dag. Gör små cirkulerande, knådande rörelser med fingertopparna. Du ska känna att hårbotten rör på sig. Tänk på att ha tålamod, resultatet kommer först efter några månader eftersom håret växer i cykler.

3. Kamouflera dig

Ett mörkt, uttunnat hår mot en ljus hårbotten får det ljusa att lysa igenom. Lösning? Kamouflera de tunna områdena med färg i samma ton som ditt hår. Använd en så kallad root concealer, färgpigment i sprejform som egentligen är tänkt att dölja utväxt mellan färgningarna. Spreja på de ställen där hårbotten syns igenom. Du kan också spreja det i ett uttunnat hårfäste när du sätter upp håret.

4. Tupera med tandborste

Att tupera håret med en kam ger ett rejält lyft, kanske lite för rejält … Vill du inte ha en hövolm utan bara ett diskret rufs, tupera håret med en tandborste vid hårrötterna!

5. Solsäkra stråna

Solen sliter på håret och kan bidra till att det blir livlöst och platt. Investera i en solhatt och vårda håret med en vattenavvisande solskyddscrème. Vatten, eller snarare fukt, får nämligen håret att falla ihop.

Läs också: Ge håret maximal glans – här är knepen som funkar!

6. Rengör rätt

Det finns en uppsjö av volymschampon, men hur fungerar de egentligen? Ofta har man tillsatt ingredienser, till exempel små polymerer (ett slags molekyler av cellulosa, stärkelse eller plast) som fastnar på hårstrået och får det att svälla eller kännas stelare. Det ger en illusion av tjockare hår. Ett bra volymschampo är oftast inte heller lika fett och fuktgivande som ett vanligt schampo eftersom det kan tynga ner ett redan platt hår.

7. Laxermedel som lyfter

Ricinoljans förträfflighet för tunt hår är en snackis i sociala medier. Många vittnar om att regelbundna inpackningar med den vegetabiliska oljan, som egentligen används mot förstoppning, får fart på hårväxten och gör håret tjockare. Vill du testa ricinkuren gör du så här: Tvätta ditt hår med schampo, applicera sedan ricinoljan i hårbotten. Massera. Svep in håret i en handduk och låt verka ungefär en timme. Skölj ur ordentligt.

8. Rugguggla eller salt böna?

Saltvattenspray och texturpasta ger håret en extra boost och en strävhet som volymtörstande, halkiga hår älskar. Tips: spraya i lite saltvattenspray innan du lägger dig om du vill ha ett strandsvall när du vaknar. Är du kort- och rakhårig och vill busa till det kan en matt texturpasta göra susen! Den är inte lika fet som en texturcrème, vilket minskar risken för platt fall!

Fynda från oss: Revolutionerande plattborste

Få glansigt och rakt hår på bara någon minut med denna praktiska plattborste! Köp den i vår webbshop till ett riktigt bra pris!

 

 

Av: Vivvi Alström

Utvald läsning