Det här händer om du inte duschar på en vecka

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev
0:57

Efter reklamen: Därför ska du duscha kallt året runt

(0:57)

Det var efter att Ashton Kutcher gick ut på sociala medier och sa att han inte duschar i onödan, och helst bara tvättar armhålor och sina privata delar på regelbunden basis, som debatten var igång, Hollywoodstjärnorna avlöste varandra i att berätta om hur de inte duschar, hur de slutat med deodorant och inte använder parfym. Som motpol till de oduschade kändisarna utan deodorant, som Kirsten Bell, Cameron Diaz och Matthew McConaughey, dök exempelvis skådespelare Dwayne ”The Rock” Johnson upp. Han konstaterade istället att han duschar tre gånger om dagen.

Nu har The Mirror valt att undersöka vad som faktiskt händer om man inte duschar på en vecka. Reportern Laura fick i uppdrag att inte tvätta sig på sju dagar och dokumentera resultatet – och det blir en smutsig resa.

Hon väljer att leva sitt liv som vanligt, och tränar på gym utan att kunna duscha efteråt. Dag tre börjar hon märka att hon känner sig flottig och obekväm, och dag fem är det ett problem.

”Jag går ut och springer, men ångrar mig direkt. Jag svettas något hemskt, och kan inte bli av med stanken på hela eftermiddagen. Jag mår så dåligt att jag storstädar hel min lägenhet från golv till tak – om jag inte får vara ren så ska min omgivning vara det”, skriver hon.

Så blir kroppen efter en vecka utan dusch

Lauren märker också hur hennes hud börjar klia av att hon inte duschar, och även hårbotten börjar kännas torr. Dag sju känner hon att hon luktar illa, och en vän recenserar hennes kroppsodör som ”lök-liknande”.

Innan hon får duscha efter en vecka utan så besöker Lauren en läkare som undersöker vad som hänt på en vecka. Det handlar om torr hy under näsan, nya finnar, och mjäll i hårbotten. Lauren har också psoriasis som har blivit lite värre av att hon inte kunnat exfoliera sig och smörja in sig.

”Jag tror inte det är nödvändigt att duscha varje dag som jag gör i vanliga fall. speciellt inte när jag jobbar hemifrån och inte har tränat. Men jag skulle aldrig överleva en hel vecka igen.”

Redaktionens tips

Hårstylisten: 3 största misstagen när man applicerar hårinpackning

Dela på: