Torr hyHudvårdHårvårdNagelvårdPsoriasisRosaceaSminkShopping

Deodorant-alternativet som blivit viralt – hudvårdsexpertens tips

25 jan, 2022 
kvinna i sportbh visar armhålan
Letar du tips på alternativ till deodorant? Här är allt du vill veta om att använda glykolsyra istället för deodorant.
Annons
Så motverkar du svett och svettluktBrand logo
Så motverkar du svett och svettlukt

De flesta av oss använder deodorant, eller närmare bestämt antiperspirant, för att undvika dålig lukt under armarna. Men allt fler har också börjat söka sig till alternativa och mer naturliga varianter, framför allt för att slippa aluminium som är det verksamma ämnet i antiperspiranter – alltså det som täpper till svettkörtlarnas öppningar.

I aluminiumfria varianter kan de aktiva ämnena istället vara mineraler som exempelvis alunsalt och tea treeolja.

Därför luktar du armsvett

Det är egentligen inte själva svetten som luktar, utan det är när svetten reagerar med bakterier på huden som den distinkta lukten uppstår.

På TikTok har att annat alternativ exploderat på senaste. I ett viralt klipp tipsar en biokemist och hudvårdsexpert om att hon istället använder glykolsyra för att motverka dålig lukt under armarna.

Annons

Vad är egentligen glykolsyra?

Glykolsyra är en vanlig ingrediens i hudvård, där det används för exfoliering, alltså att avlägsna gamla hudceller och torr hud samt minska rynkor och linjer på huden. Glykolsyran har den minsta molekylen av alla AHA-syror, vilket innebär att den kan penetrera huden snabbast och bäst. Glykolsyra framställs naturligt ur sockerrör men kan också framställas syntetiskt.

I klippet tipsar hon om att börja med att dutta en toner med glykolsyra under armarna en till två gånger per dag för att slippa dålig lukt. Hon vittar också att man så småningom kan minska användandet och gå dagar utan att behöva applicera någonting – och ändå dofta rent. ”Du behöver aldrig använda deodorant igen” menar hon och många som sett klippet intygar att det funkar riktigt bra.

Hur funkar det att använda glykolsyra istället för deodorant?

Dermatologen Marisa Garshick förklarar att tonern exfolierar bort gamla hudceller samtidigt som den sänker hudens ph-värde, vilket gör att bakterier som annars kan orsaka dålig lukt har svårare att överleva.

Men är det säkert att använda glykolsyra under armarna?

Blir du nyfiken på att testa knepet? För att vara på den säkra sidan, rekommenderar vi att börja på en liten yta och håll dig till ett par gånger i veckan (trots hennes rekommendationer). Välj en mild syra till att börja med, eller späd med lite vatten. Känner du obehag, sluta med behandlingen omedelbart.

Foto: TT, TikTok

Källa: The Sun, Hudspecialisten

Annons